Esther Moreno / Alamy / AOP
12:45 - 16.11.2022 / viihde / Findance
Sähkövähennys tammi-huhtikuussa 2023 - Tästä on kyse

Verohallinto on nyt täsmentänyt, mitä sähkövähennys tulee käsittämään.

Vuoden 2023 tammi - huhtikuussa kotitalousvähennystä voi saada myös kulutetusta sähköenergiasta. Kyseessä on välikainen vähennys, jolla tuetaan kotitalouksia, jotka maksavat sähköstä erityisen korkeaa hintaa.

Mikäli sähkölaskun kulut sähköenergian osalta ovat tammi-huhtikuun aikana yli 2 000 euroa, kuluttaja voi hakea sähkövähennystä, jonka suuruus on 60 % 2 000 euroa ylittävästä osasta.

Sähkövähennys voi olla kuitenkin enintään 2 400 euroa vakituista asuntoa kohden. Täyden vähennyksen siis saa jos sähköenergiaa koskevat laskut ovat tammi-huhtikuussa 6 000 euroa.

Sähkövähennyksen voi ilmoittaa verokorttihakemuksessa tammikuussa 2023 alkaen tai esitäytetylle veroilmoitukselle keväällä 2024.

- Mikäli sähkövähennyksen taloudellisen hyödyn haluaa käyttöön nopeasti, voi OmaVerossa tehdä uuden verokortin heti alkuvuodesta, ja ilmoittaa verokorttihakemuksessa arvio tammi-huhtikuun sähkökuluista. Kun on tehnyt uuden verokortin, vähennys vaikuttaa siihen, kuinka paljon veroja maksetaan palkasta loppuvuonna, Verohallinnon johtava veroasiantuntija Sami Varonen toteaa.

Kun tammi-huhtikuun todelliset sähköenergian kulut ovat selvillä, on tehtävä uusi verokortti toteutuneilla sähköenergiakuluilla tai korjata tiedot esitäytettyyn veroilmoitukseen viimeistään keväällä 2024.

Sähkövähennystä voi hakea vain vakituisen asuinpaikkansa sähköenergian kuluista, jotka ovat syntyneet tammi-huhtikuun 2023 aikana. Joulukuun 2022 sähkölaskua ei siis voi lisätä vähennyksiin, vaikka laskun maksupäivä olisikin tammikuun puolella. Luonnollisesti huhtikuun laskun saa sisällyttää vähennyksiin, vaikka laskun maksupäivä olisi toukokuussa.

Vähennykseen liittyviä kuitteja ja tositteita on säilytettävä vähintään kuusi vuotta verovuoden päättymisestä. Sähkövähennyksen saaminen ei vähennä muun kotitalousvähennyksen kuten remontoinnista tai hoivatyöstä saatavan kotitalousvähennyksen määrää.