Pixabay
02:25 - 16.11.2022 / viihde / Markku Leppilampi
Ranskan kaikista suurista parkkipaikoista tehdään jättimäisiä aurinkopaneeleja - tuulipuistoja 50 lisää

Ranskassa on säädetty laki, joka edellyttää kaikkien vähintään 80 auton parkkipaikkojen muuntamista myös jättimäisiksi aurinkopaneeleiksi. Laki koskee niin uusia kuin vanhojakin parkkipaikkoja [lähde].

Parkkipaikat muunnetaan peittämällä ne aurinkopaneeleilla. Ne toimivat kuitenkin edelleen myös autojen parkkipaikkoina.

Laki on osa presidentti Emmanuel Macronin suunnitelmaa investoida voimakkaasti uusiutuviin energialähteisiin. Tavoitteena on moninkertaistaa maassa tuotetun aurinkoenergian määrä ja kaksinkertaistaa tuulipuistojen teho. Tuulipuistoja aiotaan niin ikään rakentaa ainakin 50 lisää.

80-400 paikan parkkipaikoilla on viiden vuoden siirtymäaika, ja yli 400 paikan parkkipaikoilla on lyhyempi vain kolmen vuoden siirtymäaika. Ajan puitteissa parkkipaikat täytyy olla muunnettuna. Vähintään puolet parkkipaikan pinta-alasta tulee olla peitettynä aurinkopaneelein.

Parkkipaikkojen odotetaan tuottavan jopa 11 gigawattia sähköä, joka vastaa kymmentä ydinreaktoria. Jotkin parkkipaikat jäävät aurinkopaneelilain ulkopuolelle, ja näihin kuuluvat ainakin jotkin raskaiden kuorma-autojen parkkipaikat sekä historialliset ja suojeltujen alueiden parkkipaikat.

Aurinkopaneeleja aiotaan rakentaa myös valtateiden ja rautateiden varsilla oleville tyhjille maa-alueille, sekä mahdollisuuksien mukaan myös maatalousmaille.