Lauren Mancke / Unsplash
02:25 - 03.11.2022 / viihde / Tuija Mehtätalo
Puhdista kotisi eri kohteet sitrushedelmillä

Sitruunat, limet, appelsiinit ja greipit ovat herkullisia sitrushedelmiä. Niitä ei tarvitse aina syödä, vaan niitä voi hyödyntää myös kodin puhdistamisessa. Jo niistä lähtevä tuoksu tuo kotiin puhtaan tunteen. Myös niiden kuoria voi käyttää monissa kodin siivouspuuhissa.

Sitrushedelmillä voi pestä ja raikastaa kotia

Voit tehdä sitrushedelmien kuorista yleispesuaineen. Kaada sitrushedelmien kuoria sisältävään purkkiin valkoviinietikkaa ja laita purkin päälle kansi kiinni. Anna seoksen liota noin kolmen viikon ajan ja ravistele sitä joka päivä. Siivilöi kuoret pois ja jäljelle jää hyväntuoksuinen yleispesuaine.

Voit tehdä sitrushedelmien kuorista myös matonraikastajan. Laita kulhoon 3 tl raastettua sitrushedelmien kuorta, 2 kupillista ruokasoodaa ja 1 kupillinen booraksia. Sekoita hyvin ja anna seoksen seistä niin kauan, että kosteus poistuu. Sen jälkeen voit käyttää seosta. Ripottele sitä likaisille matoille, anna seistä jonkin aikaa, jolloin seos imee matoista liat pois. Imuroi seos lopuksi pois matolta.

Sitrushedelmät ja varsinkin sitruunat käyvät myös mikroaaltouunin puhdistamiseen. Leikkaa sitruuna puoliksi ja laita puolikkaat kulhoon, jossa on vettä. Laita kulho mikroon ja ajasta mikro päälle noin kolmen minuutin ajaksi. Avaa mikro 10 minuutin päästä, jolloin liat ovat irronneet ja saat pyyhittyä ne luutulla pois.

Suolan ja limen yhdistelmä käy muuhunkin kuin tequilaan. Ripottele suolaa lieden päälle ja purista päälle vielä limen mehua. Odota muutama minuutti ja hankaa sen jälkeen liesi puhtaaksi, jolloin se on helpompaa kuin ilman tätä yhdistelmää.

Sitrushedelmien avulla voi myös esimerkiksi raikastaa vaatteita.