Pixabay
02:25 - 22.10.2022 / viihde / Markku Leppilampi
Ruutuaika ei ehkä olekaan niin haitallista lapsille kuin on luultu - sillä on merkitystä mitä katsoo

Portsmouthin ja Paris Nanieterren yliopistot tekivät tutkimuksen, jossa tutkittiin television tai yleensä ruutuajan vaikutusta lasten terveyteen [lähde].

Yliopistot kävivät läpi lähes 500 tutkimusta viimeisen kahden vuosikymmenen ajalta. Tutkimukset antoivat viitteitä, että television katselu - tai modernissa maailmassa ylipäätään ruutuaika - voi haitata leikkimisaikaa, kielen kehitystä sekä lapsen omatoimista toiminnanohjausta.

Ruutuajasta voi olla myös hyötyä. Sillä oli kuitenkin merkitystä, mitä televisiosta tai muulta ruudulta katsoi. Katsottavien ohjelmien tulee tutkimuksen perusteella olla laadukasta, ja lapsen ikäpolvelle suunnattua.

Jos juoni oli heikko, leikkaus nopeatempoista ja ärsykkeitä oli liikaa, lapsen oli vaikea saada katsotusta materiaalista informaatiota. Jos materiaali oli kuitenkin sopivaa, eli suunnattu hänen ikäiselleen lapselle, katsomisella oli positiivinen vaikutus.

Jos vanhempi katsoi televisiota, tai vaikkapa tabletin ruutua lapsen kanssa yhdessä, tästä oli niin ikään hyötyä. Tämä voi kehittää lapsen kognitiivisia toimintoja ainakin sen kautta, että lapsi voi samalla vuorovaikuttaa vanhemman kanssa esimerkiksi kysymällä kysymyksiä.

Positiivisista vaikutuksista huolimatta, asiantuntijat kuitenkin varoittavat, ettei ruutuajan pitäisi korvata muita oppimisen muotoja, kuten leikkimistä ja muiden lasten kanssa tekemisissä olemista.

Junttiräp ansaitsee oman Spotify-soittolistansa! - Spekti-uutuus Tirehtööri, vanha Portion Boys, Petri Nygård, Pasi ja Anssi, Teflon Brothers... Klikkaa soittolistaan ja tallenna!

artikkelin avainsanat:
kännykät lapsiperheille ruutuaika


Tallenna itsellesi mahtava Spotify-soittolista!