Pixabay
02:25 - 21.10.2022 / viihde / Markku Leppilampi
Yksinkertaisestakin harrastuksesta on hyötyä - voi estää lamauttavan anhedonian kehittymisen

Tohtori Ken Duckworth sanoo [lähde] huomanneensa haastattelemistaan ihmisistä, että he käyttävät harrastuksia stressinhallintaan ja mielenterveytensä hoitamiseen. Duckworth kertoi eräästäkin henkilöstä, joka tunsi rumpujen soittamisen olevan hänelle tapa rauhoittua. Toinen puolestaan löysi iloa moottoripyörän osien etsimisestä ja kolmas pesäpallokorttien keräilystä.

- Osallistuminen aktiviteetteihin, erityisesti sellaisiin, jotka auttavat sinua tuntemaan olevasi yhteydessä johonkin - tehtävään, yhteisöön, uskomusjärjestelmään - ovat todella arvokkaita ihmisten yleiselle mielenterveydelle, Duckworth sanoo.

Duckworthin mukaan ei ollutkaan ihme, että koronarajoitusten vallitessa ihmiset alkoivat leipoa leipää, askarrella ja touhuta kaikenlaista mukavaa kodeissansa. Erään tutkimuksen mukaan yli puolet yhdysvaltalaisista aloitti harrastuksen pandemian aikana.

Tutkimusten mukaan harrastukset auttavat henkisesti ja parantavat hyvinvointia. 30 prosenttia ihmisistä sanookin, että harrastukset tuottavat heille eniten iloa.

Harrastus pitäisi Fortune Wellin mukaan nähdä jopa itsehoidon muotona. Siinä keskitytään tekemään jotain, joka tuo iloa tai rentoutumista ilman syyllisyyttä.

Avain on löytää jotain, josta tykkää, ja jota haluaa tehdä pitkälläkin tähtäimellä. Ollessa innostunut harrastuksesta, jopa ajatus tulevasta harrastushetkestä voi jo vapauttaa mielihyvähormoni dopamiinia. Harrastukset siis aktivoivat aivojen palkitsemisjärjestelmän, joka voi motivoida jatkamaan sitä.

Harrastuksista on hyötyä myös aivojen terveydelle. Uuden taidon oppiminen auttaa kehittämään uusia polkuja aivoissa, se voi auttaa pääsemään eroon haitallisista rutiineista sekä jopa parantaa itsetuntoa. Harrastaminen vähentää myös dementian ja Alzheimerin taudin riskiä.

Motivaation puute tai kiinnostuksen puute asioiden tekemiseen liitetään usein masennukseen, ja harrastus voi Readingin yliopiston tohtori Ciara McCaben mukaan suojata masennukselta. Motivaation ja mielihyvän katoaminen tunnetaan myös nimellä anhedonia (kyvyttömyys nauttia) [lähde].

- Harrastaminen vaikuttaa ennustavan eräänlaista kestävyyttä masennuksen välttämiseksi, McCabe sanoo.

Tohtorin mukaan harrastukset saattavat myös pitää ihmisen sosiaalisissa piireissä. Harrastus voi vahvistaa myös omaa identiteettiä, ihminen ei siis olekaan vain työnsä, vaan muutakin. Duckworth sanoo, että harrastukset tekevät "hyvää sielulle".

Duckworthin mukaan harrastukseksi käy moni asia. Hänelle se oli kirjoittamista, joillekin se on pesäpallon pelaamista ja joillekin vanhojen sotaelokuvien katsomista.

artikkelin avainsanat:
anhedonia mielenterveys terveys tiede