Exilion Tuuli
14:44 - 06.10.2022 / viihde / Findance
Arvioitu vuosituotanto peräti 70 000 MWh! Suomeen yli 40 miljoonan euron aurinkovoimala

Elonin, Valtion Eläkerahaston ja Veritaksen omistama uusiutuvaan energiaan sijoittava Exilion Tuulihankkeet Ky kehittää Simoon uutta aurinkovoimalaa. Se sijoittuu nykyisten tuulipuistojen ja sähkövarastojen viereen Iissä ja Simossa.

Exilion aikoo rakentaa Simoon maahan asennettavan aurinkovoimalan. Voimalan kapasiteetti on 70 megawattia ja sen arvioitu vuosituotanto 70 000 MWh. Investoinnin arvo on yli 40 miljoonaa euroa.

Kyseessä on tämän mittakaavan suurhanke, sillä Suomeen ei ole toistaiseksi rakennettu yhtään yli 10 MW:n paneelikapasiteetilla toimivaa aurinkovoimalaa. Myös teho- ja tuotantoluvut ovat korkeat verrattuna aiempiin aurinkosähköhankkeisiin Pohjoismaissa.

- Exilion on jo pitkään tutkinut mahdollisuutta laajentaa uusiutuvan energian tuotantoaan aurinkovoimaloihin. Tämä uusi hanke yhdessä Exilionin merkittävien tuulivoimainvestointien kanssa tukee Suomen hiilineutraaliustavoitteita ja lisää energiaomavaraisuusastettamme, sanoo Exilionin investointipäällikkö Tommi Riski.

Exilionilla on jo 23 tuulivoimalaa Simon ja Iin alueella sekä laaja uusiutuvan energian sähkövarasto. Eilen Exilion ilmoitti myös uudesta tuulivoimainvestoinnista Iissä, jonne yhtiö rakentaa 17 uutta tuulivoimalaa. Näiden investointien jälkeen Exilionilla on Simon ja Iin alueella lähes 200 MW tuulivoimakapasiteettia ja 70 MW aurinkoenergiakapasiteettia.

Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt aurinkovoimalahankkeelle 8,9 miljoonaa euroa investointitukea osana Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelman ensimmäisiä energiainvestointitukipäätöksiä. Hanke on osa Euroopan unionin NextGenerationEU-rahoitusta.

Aurinkovoimalan on määrä valmistua vuoteen 2025 mennessä. Investoinnin arvioidaan vähentävän hiilidioksidipäästöjä noin 6 200 tonnia vuodessa.

Vuonna 2019 perustettu Exilion Tuuli on uusiutuvan energian tuotantoon keskittyvä kotimainen sijoitusyhtiö. Exilion omistaa 13 tuulivoimapuistoa ja jatkaa investointeja uusiutuvan energian lisäämiseen Suomessa. Yhtiön liiketoiminnan tuotot ohjataan suomalaisiin eläkkeisiin.