Pixabay
14:01 - 03.10.2022 / viihde / Findance
Mistä löytyy Suomen surkein kylätie? Lähetä kuva kilpailuun

Suomen Kylät ry ja Suomen Tieyhdistys ry käynnistävät Suomen surkein kylätie -valokuvakilpailun, jossa etsitään maaseudun ja kylien huonoimpia teitä. Maaseututeiden korjausvelka on kasvanut. Mistä löytyvät huonokuntoisimmat kylätiet? Kaksi valtakunnallista yhdistystä käynnistää valokuvakilpailun ja ajaa samalla parempia kyläteitä. Suomen huonoin kylätie valitaan yleisöäänestyksellä marraskuussa 2022.

- Viimeisen kymmenen vuoden aikana huonokuntoisten ja vähäliikenteisten kyläteiden määrä on lisääntynyt noin 4 000 kilometrillä, mikä on vaikuttanut monen ihmisen elämään. Tämä suuntaus on käännettävä. Nykyisillä päätöksillä ja suunnitelmilla tähän ei päästä, joten muutosta tarvitaan, sanoo Nina Raitanen, Suomen Tieyhdistys ry:n toimitusjohtaja.

Päällystettyjen maanteiden kunto heikkenee Suomessa nopeasti, sillä suunniteltuja kunnossapitotöitä on jouduttu perumaan muun muassa öljyn hinnan nousun vuoksi. Yhä useampia teitä ollaan muuttamassa päällystetyistä sorateiksi. Teiden huono kunto on jatkuva vaaran aiheuttaja kylänraitilla, joten tavoitteena on lisätä tietoisuutta suomalaisten päättäjien keskuudessa valtakunnallisen kuvakilpailun avulla.

- Me kyläkehittäjät haluamme herätellä päättäjiä. Yrittäjät ja elinkeinoelämä tarvitsevat toimivia teitä. Maaseudulla asuu myös veronmaksajia, jotka ansaitsevat kohtuullisesti hoidetut tiet. Ambulanssien ja pelastuslaitoksen on pystyttävä ajamaan maaseudulla. Nyt tarvitaan tekoja. Korjausvelan ei saa antaa kasvaa entisestään. Maaseudun teitä on puolustettava liikennepolitiikan resurssijaossa, sanoo Aleksi Koivisto, Suomen Kylätoiminta ry:n toiminnanjohtaja.

Miten maaseudun tiestön huono kunto on vaikeuttanut sinun elämääsi? Lähetä valokuva ja perustelusi kehnoista kylätiestä sähköpostilla: posti@suomenkylat.fi.