Alamy / AOP
04:10 - 04.10.2022 / viihde / Findance
Finnvera uudistaa yrittäjälainansa - Omarahoitusosuutta ei enää vaadita

Finnvera on uudistanut yrittäjälainojensa ehdot aiempaa joustavammaksi.

Finnveran yrittäjälaina on yrittäjälle tai yrittäjäksi aikovalle myönnettävä henkilökohtainen laina, jolla rahoitetaan yrityksen osakkeiden hankintaa, sijoituksia osakeyhtiön osakepääomaan tai sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoon. Laina soveltuu hyvin esimerkiksi yrityskauppatilanteisiin.

- Tavoitteena on, että uudistettu yrittäjälaina tarjoaa joustavan rahoitusratkaisun entistä useammalle yrittäjälle ja yrittäjäksi aikovalle, sanoo tuotehallintapäällikkö Mirva Salenius Finnverasta.

Lainassa ei esimerkiksi enää edellytetä omarahoitusosuutta ja yrittäjän omistusosuus kohdeyrityksestä on nyt pienimmillään vain 5 prosenttia. Lainan määrää harkitaan tapauskohtaisesti, ja uudistuksen myötä lainaa voidaan käyttää myös suurempiin hankkeisiin. Lisäksi lainaa sovelletaan nyt myös tilanteissa, joissa yrittäjälainansaajan omistusosuus on pk-yritystä suuremmassa yrityksessä.

Lainan myöntäminen edellyttää huolellista arviointia

Ennen kuin Finnvera tekee rahoituspäätöksen, arvioidaan yrittäjälainan hakijan taloudellinen tilanne ja lainan takaisinmaksuedellytykset. Lisäksi kohdeyrityksellä on oltava edellytykset kannattavaan liiketoimintaan.

Finnvera arvioi yhdessä yrittäjän kanssa huolellisesti yrityksen tavoitteet, strategian, kehityssuunnitelmat ja markkinatilanteen. Lisäksi yrittäjälainan saajan on työskenneltävä yrityksessä.

Yrittäjälaina on tehokas ratkaisu muun muassa omistajanvaihdosten rahoittamiseen.

- Tuhannet yritykset tarvitsevat lähivuosina uuden omistajan, muuten ne lakkaavat olemasta. Tarkistamme yrittäjälainan ehtoja siten, että 1. lokakuuta alkaen poistamme yrittäjälainan ylärajan, joka on ollut 100 000 euroa. Tämän pitäisi tehdä tietyt omistajanvaihdokset aiempaa helpommin mahdollisiksi, kertoo liiketoimintajohtaja Juuso Heinilä.