Ismo Pekkarinen / AOP
02:55 - 01.10.2022 / viihde / Findance
Kodilla on keskeinen yhteys onnellisuuteen
Mitä tapahtuu, kun isä kohtaa lapsensa Lilli-opettajan humalassa baarissa? Klikkaa Spotifyyn!

Asuntosäätiön Kotionnellisuus-tutkimuksessa selvitettiin toista kertaa suomalaisten onnellisuuden tilaa ja kodin merkitystä siinä. Tulokset osoittavat, että kodilla on keskeinen yhteys onnellisuuteen. Onnellisuuden lähteenä koti sijoittuu toiseksi terveyden jälkeen. Terveyden merkitys on hieman laskenut viime vuodesta koronan heikkenemisen myötä.

Yleistä onnellisuutta mittaava barometri on edelleen korkealla, ja lähes kolme neljästä ihmisestä sanoo olevansa onnellinen elämässään. Vuoden takaiseen Kotionnellisuus-tutkimukseen verrattuna suomalaisten onnellisuus on kuitenkin laskusuunnassa.

Rauhan, onnen ja ilon tunteita koetaan eniten kotona. Viime vuoteen verrattuna myönteisiä tunteita on kotona hieman vähemmän, kun taas ahdistus, alakuloisuus ja epävarmuus ovat lisääntyneet. Samoin yksinäisyyden kokemus on lisääntynyt.

- Tutkimus osoittaa, että maailman tapahtumat eivät rajoitu suomalaisten kotien seinien ulkopuolelle. Koti onkin korvaamaton turvasatama epävarmoina aikoina, sanoo Asuntosäätiön viestintä- ja markkinointijohtaja Johanna Otranen.

Yhteisöllisyys lisää onnellisuuden kokemusta

Vaikka selvä enemmistö suomalaisista (71 %) sanoo viihtyvänsä parhaiten omassa kodissaan tai perheensä kanssa. Kotionnellisuus-tutkimus osoittaa, että yhteisöt ovat tärkeä onnellisuuden lähde.

Tutkimuksen mukaan yhteisöön kuuluvat kokevat itsensä paljon onnellisemmiksi kuin keskivertoihmiset. Kaikenlaiset yhteisöt naapurustosta harrastuspiireihin, urheiluseuroihin ja aattellisiin järjestöihin edistävät onnellisuutta.

Kotipäivä kutsuu sinut kotiin lauantaina 8.10.

Suomessa vietetään vuosittaista Kodin päivää lauantaina 8. lokakuuta.

- Kotionnellisuus-tutkimuksen mukaan lauantai on suomalaisten suosikkipäivä. Lauantai on myös päivä, jolloin vietämme tyypillisesti eniten aikaa kotona. Kodin merkitys elämässämme on kiistaton, joten koti ansaitsee oman juhlapäivänsä. Kotipäivään on helppo osallistua ihan vain olemalla kotona - nauttimalla omasta rauhasta tai vaikka kahvittelemalla naapurin kanssa. Voit jakaa tunteesi sosiaalisessa mediassa tunnisteella #kodinpäivä, Johanna Otranen kehottaa.