Pixabay
12:54 - 30.09.2022 / viihde / Findance
Säätövoima on tärkeää sillon, kun tuuli ei puhalla eikä aurinko paista - "Vesivoiman tuotantoa ei tule leikata"

Nollapäästöisiä energialähteitä on tuettava säätövoimalla, jotta sähköntuotanto ja -kulutus pysyvät aina tasapainossa. Vesivoima on kotimainen ja uusiutuva säätövoiman lähde, mutta sen riittävyys on uhattuna, huomauttaa Sähköliitto.

Suomi rakentaa energiatulevaisuuttaan päästöttömien tuotantomuotojen, erityisesti tuulivoiman varaan. Tämän vuoden loppuun mennessä tuulivoiman kokonaiskapasiteetti ylittää jo 5 000 MW. Päästöttömiä energialähteitä on kuitenkin tuettava korvaavalla tuotannolla silloin, kun tuuli ei puhalla eikä aurinko paista. Korvaavaa tuotantoa kutsutaan säätövoimaksi.

Säätövoiman tarve johtuu siitä, että sähköntuotannon ja -kulutuksen on aina oltava tasapainossa. Jos kulutus ylittää tuotannon, säätövoima palauttaa tasapainon.

Vesivoima on kotimainen ja uusiutuva säätövoiman lähde, mutta sen riittävyys on vaakalaudalla. Kun tuulivoiman osuus kasvaa edelleen pyrittäessä kohti hiilineutraaliutta vuonna 2035, tarvitaan lisää säätövoimaa.

- Euroopan energiakriisi on osoittanut, että säätövoiman riittävyyteen ei ole kiinnitetty riittävästi huomiota sen enempää meillä kuin muuallakaan Euroopassa. Emme voi luottaa siihen, että ostamme säätövoimaa muualta. Valtioneuvoston päättämät vesienhoitosuunnitelmat 2022 - 2027 saattavat jopa leikata vesivoiman tuotantoa, vaikka suuntauksen pitäisi olla päinvastainen, sanoo Sähköliiton puheenjohtaja Sauli Väntti.

- Sähköliitto odottaa hallitukselta ja eduskunnalta määrätietoisia ratkaisuja ja toimenpiteitä, joilla varmistetaan, että Suomessa on riittävästi säätövoimaa. Vesivoiman tuotannon turvaaminen ja kestävä lisääminen on olennainen osa tätä ratkaisua. Muuten sähköstä tulee pulaa ja sen hinta alkaa vaihdella hallitsemattomasti, kun pyrimme päästöttömään tuotantoon, Väntti päättää.

Lue myös: Suomeen jättimäinen aurinkovoimala: 28 000 aurinkopaneelia 20 hehtaarin alueella - Huipputeho 15 MW