Ismo Pekkarinen / AOP
08:50 - 30.09.2022 / viihde / Findance
Finanssiala ry: Asuntolainan lainakaton kiristäminen tulisi perua

Finanssivalvonnan (Fiva) päätös pitää pankkien muuttuva lisäpääomavaatimus ennallaan 0 prosentissa on perusteltu, arvioi Finanssiala ry.

Myös asuntolainojen lainakatto pysyy entisellä tasollaan. Finanssialan näkemyksen mukaan viime vuonna tehdyn lainakaton kiristyksen peruminen olisi kuitenkin ollut perusteltua asuntomarkkinoiden tukemiseksi.

- Talousnäkymien muutos on näkynyt selvästi myös asuntomarkkinoilla. Energian hinnan ja korkojen nousu sekä epävarmuuden lisääntyminen yleisesti ovat hillinneet asuntolainojen kysyntää. Asuntojen hintojen nousu on hidastunut ja kaupankäynti hidastunut. Nyt on tärkeää välttää toimenpiteitä, jotka jäädyttäisivät asuntomarkkinoita entisestään. Esimerkiksi ensi vuoden alussa voimaan tuleva suositus enimmäisvelanhoitorasitteesta tulee vaikeaan aikaan, sanoo Veli-Matti Mattila, Finanssiala ry:n johtaja ja pääekonomisti.

Asuntomarkkinoiden toimivuuden turvaaminen on talouskasvun ja työllisyyden kannalta välttämätöntä. Se estää myös esimerkiksi kahden asunnon loukkujen syntymistä. On myös varmistettava, että pankkien pääomavaatimuksia ei kiristetä entisestään.

- On tärkeää, että pankkien lainanantokyky säilyy vahvana, jotta sekä yritys- että asuntoluotonanto voi jatkua ennallaan ja tukea talouskasvua nykyisessä haastavassa ympäristössä, Mattila tuumii.

Lue myös: Tampere paras kaupunki asuntosijoittajalle - Myös Kuopio ja Järvenpää mainioita vaihtoehtoja