Ismo Pekkarinen / AOP
08:34 - 29.09.2022 / viihde / Findance
Suomalainen Geolo-ratkaisu voitti eurooppalaisen HPA-lämpöpumppupalkinnon

Hiilidioksidipäästöjä ja kustannuksia rakentamisen aikana vähentävä Geolo-ratkaisu on voittanut Heat Pump Award -palkinnon (HPA). Ratkaisu kehitettiin yhteistyössä Rototecin, Raksystemsin ja Enersysin kanssa.

Geolo-ratkaisu voitti Heat Pump Award -palkinnon Brysselissä kategoriassa The Lighthouse Heat Pump Project. Kilpailu on Euroopan lämpöpumppuyhdistyksen (EHPA) hanke, jonka tarkoituksena on löytää tehokkaimmat, älykkäimmät ja kestävimmät lämpöpumppuratkaisut.

Tuomariston mukaan Geolon ratkaisu osoittaa korkeaa luovuutta ainutlaatuisen ongelman ratkaisemisessa ja innostaa muita kehittämään omia projektejaan.

- Geolon toteuttamiseksi on tehty paljon tiiminä. Tämä palkinto osoittaa, että olemme yhdessä saavuttaneet jotain hyvin merkittävää. Kotimaassa suunnitellulla ja valmistetulla Geololla on myös merkittävää vientipotentiaali, Rototecin Jaakko Jokitalo hehkuttaa.

Rakennusteollisuus on yksi eniten päästöjä aiheuttavista aloista, minkä vuoksi ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi on löydettävä uusia keinoja.

Geolo-kokonaisratkaisu on täysin uusi tapa minimoida rakentamisen aikaiset CO2-päästöt ja energiankulutus sekä optimoida rakentamisen aikaiset tuotanto-olosuhteet. Se mahdollistaa hiilineutraalin lämmityksen rakentamisen aikana uusiutuvan maalämmön avulla.

- Geolo on periaatteessa pieni voimalaitos rakentamisen aikaiseen lämmitykseen ja jäähdytykseen, joka on suunniteltu hallitsemaan rakentamisen aikaisia olosuhteita, Jokitalo kertoo.

Geolon avulla rakentamisen laatu säilyy korkeana varmistamalla rakennusmateriaaleille ja rakenteille oikeat olosuhteet vuodenajasta riippumatta. Näin maksimoidaan rakennuksen käyttöikä ja parannetaan kiinteistön ja sen asukkaiden hyvinvointia. Lisäksi Geolo auttaa pitämään rakennushankkeen aikataulussa.

Ratkaisu ei ainoastaan säästä rakennuskustannuksia, vaan ennen kaikkea vähentää merkittävästi hiilidioksidipäästöjä - ja takaa jopa täysin päästöttömän lopputuloksen. Loppukäyttäjällekin tämä tarkoittaa asumista ja työskentelyä terveellisessä kiinteistössä.

Lue myös: Consti Optimi -monienergiajärjestelmä lanseerataan - "Vähentää energiankulutusta jopa puoleen"