Tänään 2. lokakuuta on Älyvapaapäivä. Kyseessä on DNA:n järjestämä teemapäivä, jonka tarkoituksena on kannustaa kaikkia mahdollisuuksien mukaan laittamaan älylaitteet tarkoituksellisesti sivuun.
Älyvapaapäivän taustalla on kyselytutkimus, jonka mukaan suomalaiset haluavat vähentää älylaitteilla vietettyä aikaa.
- Joskus tarvitsemme irrottautumista laitteistamme ja yhdessäoloa tai yksinoloa ilman niitä. Laitetaan siis sunnuntaina laitteet syrjään ja keskitytään muihin meille tärkeisiin asioihin viettämällä Älyvapaapäivää, DNA:n toimitusjohtaja Jussi Tolvanen kannustaa.
Älyvapaapäivä on oiva tilaisuus käyttää normaalisti laitteilla huomaamatta vietetty aika muuhun mielekkääseen toimintaan. DNA:n tutkimusaineiston mukaan suomalaiset, jotka kokevat viettävänsä liikaa aikaa älylaitteilla, haluaisivat käyttää älylaitteilta säästyneen ajan liikuntaan (21 %), ulkoiluun (19 %), yhdessäoloon ja sosiaaliseen kanssakäymiseen (19 %) ja lukemiseen (17 %). Enemmistö vastaajista on sitä mieltä, että älylaitteet pitäisi jättää pois, erityisesti kun syödään yhdessä, juhlissa ja tavattaessa perhettä tai ystäviä.
Suunnitelmallinen suhtautuminen Älyvapaapäivään voi helpottaa usein vaikeaksi koettavaa irrottautumista. Varsinkin lapsiperheissä vanhempien kannattaa valmistautua päivään tarvittaessa hyvillä perusteilla.
Viisi vinkkiä Älyvapaapäivään
1. Suunnittele päivän aktiviteetit
Älyvapaapäivän viettäminen vaatii hieman suunnittelua etukäteen ja tietoista päätöstä viettää aikaa ilman laitetta, sillä muuten laitteeseen tartutaan vain tottumuksesta. Päivälle kannattaa miettiä aktiviteetteja, joita tekisit muutenkin ilman älylaitteita, kuten lyhyt retki lähiympäristöön, liikuntaa tai kotitöitä.
2. Sammuta ilmoitukset
Aina kun kuulet äänimerkin, sinulla on kiusaus tarttua puhelimeesi. Kun otat laitteen käteen, et useinkaan tarkista vain ilmoitusta, vaan teet jotain muuta, ja näytön edessä viettämäsi aika venyy. Ilmoitusten kytkeminen pois päältä haastaa sinut myös miettimään, mitkä sovellukset tarvitsevat niitä ylipäätään.
3. Sammuta puhelin
Älypuhelimen huomiotta jättäminen vaatii harjoittelua ja keskittymistä, eikä se välttämättä ole aluksi helppoa. Puhelimen voi laittaa äänettömälle, siitä voi katkaista virran tai hyödyntää lentokone- tai älä häiritse -tilan käyttöä.
4. Pois näkyvistä, pois mielestä
Kun laitat älylaitteen sivuun, et saa sitä niin helposti mieleesi kuin jos se olisi koko ajan näkyvillä. Voit nimetä kodissasi sille erityisen paikan, jossa se voi levätä. Lapset voivat tehdä omille laitteilleen puhelinparkin, jossa he voivat säilyttää älypuhelimensa silloin, kun niitä ei tarvita.
5. Ole ennakkoluuloton päivän suhteen
Ajatus laitteettomasta päivästä voi tuntua vaikealta, mutta ennakkoluulottomalla mielellä siitä voi saada paljon irti. Lyhytkin aika poissa laitteista voi antaa ajattelemisen aihetta ja pohdintaa oman käytön vähentämisestä.