Pixabay
02:25 - 30.09.2022 / viihde / Markku Leppilampi
Maapallon napojen uudelleenjäädyttäminen on mahdollista - ja jopa edullista

Maapallon napa-alueet lämpenevät tällä hetkellä paljon nopeammin kuin mitä keskimäärin Maapallon ilmasto lämpenee. Tänä vuonna on raportoitu lämpöaalloista sekä Arktiksella että Etelämantereella [lähde].

Napa-alueiden sulaminen on ongelma, sillä jään sulatessa ja jäätiköiden romahtaessa merenpinnan nousu nopeutuu ympäri planeettaa. Napa-alueiden pelastamiseksi on kuitenkin olemassa keino ainakin uuden tutkimuksen mukaan.

Tieteilijöiden mukaan tulevaisuudessa olisi mahdollista levittää napa-alueiden ilmastoon aerosolipartikkeleita korkealla lentävistä lentokoneista. Jos ne levitettäisiin ilmaan yli matkustajalentokoneiden lentokorkeuden 13 kilometriin, aerosolit vajoaisivat hiljalleen maahan, varjostaen samalla jäätiköitä.

- On olemassa laajalle levinnyt ja järkevä pelko aerosolien käyttämisestä planeetan jäähdyttämisessä, johtava tutkija Wake Smith Yalen yliopistosta sanoi.

- Mutta jos jossain riski-hyöty-suhde kannattaisi, niin navoilla, Smith uskoi.

Aerosolipartikkeleiden suihkutukset tehtäisiin kausiluonteisesti kevään ja alkukesän pitkinä päivinä. Sama suihkutuslaivasto voisi palvella molempia pallonpuoliskoja siirtyen vuodenaikojen mukaan.

Suihkutuksiin voitaisiin käyttää sotilaskäyttöön tarkoitettuja tankkauslentokoneita. 125 konetta riittäisi laskemaan napojen lämpötilaa kahdella celsiusasteella, joka olisi lähellä esiteollista lämpötilaa. Suihkutusoperaatioiden kustannukset olisivat 11 miljardia euroa vuodessa.


- Vaikka tämä olisikin merkittävää nopeasti lämpenevässä maailmassa, stratosfäärin aerosolisuihkutukset hoitavat vain ilmastonmuutoksen oiretta, eivät taustalla olevaa sairautta. Se on aspiriinia, ei penisilliiniä. Se ei korvaa hiilidioksidin poistamista, Smith sanoi.

Vaikka kyseessä onkin "aspiriini", napa-alueiden lisäksi myös keskileveysasteet voisivat viilentyä hiukan.

Lue myös: "Aurinkopaneelit on asennettava oikein ja huolellisesti"