Peter Foley / EPA / AOP
11:05 - 22.09.2022 / viihde / Findance
Nyrkkeilijä Edis Tatli lopettaa uransa - "Sydämelliset kiitokset kaikille!"

Suomen kaikkien aikojen menestyneimpiin nyrkkeilijöihin lukeutuva Edis Tatli, 35, lopettaa uransa.

Päätöksen kerrotaan syntyneen pitkän harkinnan jälkeen, kun vuosien loukkaantumiset ja koronapandemia vaikeuttivat uusien otteluiden järjestämistä.

Tatli otteli ammattilaisena 35 kertaa, ja näistä otteluista 32 päättyi voittoon. Kymmenen voitoista tuli ennen täyttä aikaa.

- Sydämelliset kiitokset kaikille, jotka ovat vähänkin tsempanneet ja tukeneet minua urani aikana!, Tatli sanoo.

Ammattinyrkkeilijänä Edis Tatli voitti kevyen sarjan Euroopan mestaruuden kahdesti. Ensimmäisen kerran hänet julistettiin mestariksi vuonna 2015 voitettuaan ranskalaisen Yvan Mendyn kaikilla tuomarien äänillä. Tatli puolusti titteliään menestyksekkäästi kolme kertaa ennen kuin kärsi kiistanalaisen pistetappion belgialaiselle Francesco Pateralle toukokuussa 2017. Kaksikon välisessä uusintaottelussa tappiosta sisuuntunut Tatli murskasi Pateran perusteellisesti ja joulukuussa 2017 EM-vyö palasi Suomeen.

Tatli pääsi tavoittelemaan WBA-liiton maailmanmestaruutta ottelussa kuubalaista Richar Abrilia vastaan Helsingin Hartwall Areenalla vuonna 2014. Tiukan ottelun jälkeen mestaruusvyö jäi tavoittamattomiin hajaäänituomiolla. Vuonna 2019 Tatli otteli New Yorkin Madison Square Gardenissa tulevaa maailmantähteä Teofimo Lopezia vastaan, mutta Lopez, josta tuli myöhemmin kolmen valtaliiton maailmanmestari, voitti tuon kohtaamisen keskeytyksellä viidennessä erässä.

Tatlin viimeinen ottelu oli Costa Rican Berman Sanchezia vastaan Savonlinnassa vuonna 2019. Tatli voitti ottelun pistein. Myöhemmin Tatlin oli määrä otella kolmannen kerran Euroopan mestaruudesta, mutta ottelua siirrettiin kahdesti, ensin loukkaantumisen ja sitten koronapandemian aiheuttaman tapahtuma-alan epävarmuuden vuoksi.

- Olisin mielelläni nähnyt Tatlin nousevan vielä kerran maailman huipulle. Mutta tosiasia on, että ammattinyrkkeily maailman huipulla vaatii poikkeuksellisen kovia fyysisiä ja henkisiä voimavaroja, ja huipulla ollut Tatli tietää tämän erittäin hyvin, Tatlin manageri ja valmentaja Pekka Mäki sanoo.

- Urheilijan oma kunnianhimo ja halu ratkaisee kaiken. Jos sitä ei ole tarpeeksi, ei kannata jatkaa. Kuten englanninkielinen sanonta kuuluu: you can’t play boxing, nyrkkeilyä ei voi pelailla. Tältä pohjalta tämä on oikea päätös hienolle miehelle ja urheilijalle.

Tällä hetkellä Tatli viettää aikaansa vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa, tarjoaa yksityisiä nyrkkeilytunteja kiinnostuneille ja pitää kuntoaan yllä omaksi ilokseen. Tarkemmat tulevaisuudensuunnitelmat selviävät aikanaan.