Pixabay
02:40 - 03.09.2022 / viihde / Markku Leppilampi
Nyt sattui leukaan! Kryptohuijaria uhkaa 40 000 vuoden vankeustuomio - varasti 2 miljardia euroa

Viranomaiset ehtivät jäljittää karkumatkalla ollutta kryptokonnaa vuoden ajan, mutta lain pitkä koura sai hänet lopulta kiinni [lähde]. Häntä uhkaa melkeinpä järjettömän pitkä vankeustuomio, joka tosin sopinee ainakin hänen huijaustensa uhreiksi joutuneille.

Faruk Fatih Özer on Thodexin, turkkilaisen kryptovaluuttapörssin perustaja. Hän perusti sen kryptojen kuumaan aikaan vuonna 2017, ja palvelu keräsi huippuaikoinaan noin 700 000 käyttäjää.

Kryptovaluuttapörssit ovat melko suosittuja Turkissa, ja jopa niiden keskuudessa, jotka eivät normaalisti harjoittaisi kryptokauppaa. Tämä johtuu siitä, että Turkin liira on ollut tasaisessa laskussa viime vuosina. Kansalaiset ovat kääntyneet kryptopörssien puoleen suojellakseen varojaan, vaikkakin nykyisessä markkinatilanteessa se ei vaikutakaan järkevältä ratkaisulta.

Ainakin Thodexin tapauksessa sijoittaminen kryptoihin osoittautui huonoksi valinnaksi. Huhtikuussa 2021 Thodex keskeytti äkillisesti kaiken kaupankäynnin väittäen, että ulkopuolinen sijoitus pakotti sen keskeyttämään toimintansa enintään viideksi päiväksi.

Özer väitti sen jälkeen, että yrityksen täytyi lopettaa kaupankäynti kokonaan kyberhyökkäyksen vuoksi. Samalla hän lupasi noin 400 000 käyttäjälle, että heidän varansa ovat turvassa. Hän kuitenkin valehteli, varasti jättisumman kryptosijoittajien varoja omiin taskuihinsa, ja Thodexin käyttäjät menettivät myös pääsyn tileilleen.

Turkin poliisi pidätti tuolloin monia Thodexin työntekijöitä, mutta Özer oli onnistunut pakenemaan Albaniaan pitäen hallussaan varastamiaan kahden miljardin euron arvoisia varoja. Turkin viranomaiset tekivät Özeristä Interpolille niin sanotun punaisen ilmoituksen, mutta maailmanlaajuisista etsinnöistä huolimatta hänet löydettiin vasta yli vuoden kuluttua.

Özer löydettiin lopulta Vlorën kaupungista, Albaniasta, ja hänen henkilöllisyytensä varmistettiin biometristen tulosten avulla. Hän odottaa luovuttamista takaisin Turkkiin, missä häntä uhkaa 40 564 vuoden vankeustuomio. Syytettynä on myös muita Thodexin johtajia.

Ainakaan vielä ei ole kerrottu, mitä varastetuille varoille tapahtui sen jälkeen, kun Thodexin perustaja pakeni maasta. Tiettävästi Thodex siirsi 125 miljoonaa euron arvosta Bitcoineja Yhdysvalloissa sijaitsevaan pörssiin, jonka kautta niitä ilmeisesti vaihdettiin perinteiseen fiat-rahaan.

Vuonna 2021 Thodexin sijoittajia edustava lakimies totesi, että varat eivät ole enää saatavilla. Jos varoja ei saada takaisin, huijattuja sijoittajia lohduttanee ainakin johtajia odottavat, erittäin pitkät vankeustuomiot.

Lue myös: Virtuaalivaluutat tuottivat Suomelle lähes 140 miljoonan veropotin