Rex Features / AOP
10:13 - 03.06.2022 / viihde / Findance
Virtuaalivaluutat tuottivat Suomelle lähes 140 miljoonan veropotin

Verohallinto tiedottaa, että alustavien tietojen mukaan yli 12 500 suomalaista ilmoitti viime vuoden osalta tehdyllä veroilmoituksella virtuaalivaluutoista saatuja tuloja.

Se on lähes nelinkertainen verrattuna vuoteen 2020. Virtuaalivaluuttojen luovutuksista kertyi Suomelle lähes 140 miljoonan euron verot.

- Olemme aktiivisesti pyrkineet edistämään virtuaalivaluuttailmoittamista ja tukemaan virtuaalivaluuttojen ilmoittajia kevään aikana. Järjestimme muun muassa kaksi webinaaria ja nostimme aihetta esiin niin perinteisessä kuin sosiaalisessa mediassa. Toteutimme keväällä lisäksi OmaVeroon virtuaalivaluutoille oman ilmoituskohdan, jotta ilmoittaminen olisi asiakkaille selkeämpää, ylitarkastaja Timo Puiro kertoo.

Puiro uskoo, että siltikin suuri osa viime vuoden virtuaalivaluuttakaupoista jäi ilmoittamatta Verohallinnolle.

- Arvioimme alkuvuodesta, että Suomessa olisi jopa 150 000 sellaista henkilöä, joilla olisi ilmoitettavaa virtuaalivaluutoista. Nyt näyttää siltä, että varsinkin tappiollisia luovutuksia on jäänyt ilmoittamatta. Kannustamme kyllä ilmoittamaan myös tappiolliset luovutukset, sillä tappioita voi vähentää pääomatuloista seuraavan viiden vuoden ajan. Toki tiedot ovat tässä vaiheessa vielä alustavia, ja ilmoittajien määrä voi vielä nousta, Puiro tuumii.


Puiron mukaan Verohallinto on aktiivisesti pyytänyt virtuaalivaluuttapörsseistä tietoja liittyen suomalaisten tekemiin kauppoihin.

- Meillä on jo nyt käytettävissä laajasti tietoja, joiden avulla voimme valvoa ja varmistaa, että virtuaalivaluuttakaupat tulevat asianmukaisesti ilmoitetuiksi ja että niistä maksetaan verot, Puiro huomauttaa.


Puiron mukaan 1 400 suomalaista ilmoitti tietoja virtuaalivaluutan louhinnasta.

- Tuloja louhinnasta ilmoitettiin reilun kahden miljoonan euron edestä, paljastaa Timo Puiro.