Pixabay
06:10 - 23.06.2022 / viihde / Findance
Huikea juhannus tulossa: hellettä ja aurinkoa

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan juhannuksen sää on tänä vuonna kuuma ja aurinkoinen!

Keski-Euroopasta tuleva korkeapaine vahvistuu juhannusaattona Etelä-Suomen yllä ja tuo viikonlopun aikana erittäin lämmintä ilmaa koko Suomeen.

Jo juhannusaattona perjantaina lämpötilat nousevat 25-30 asteeseen suurimmassa osassa maan etelä- ja keskiosaa. Helleaalto yltää aattona maan keskiosiin, ja myös Lapissa lämpötila nousee yli 20 asteen. Pohjois-Lapissa lämpötilat pysyttelevät 15 ja 20 asteen välillä. Maan pohjoisosassa pilvisyys voi olla hieman runsaampaa, kun taas muualla maassa on pääosin selkeää.

Juhannuspäivänä lauantaina helteet yltävät todennäköisesti Keski-Lappiin asti.

"Etelässä juhannuspäivänä voi olla paikoin jopa 30 astetta lämmintä, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Heikki Sinisalo.


Päivästä tulee pääosin selkeä, mutta maan pohjoisosassa on pieni mahdollisuus sadekuuroihin.

Sunnuntaiksi ennustetaan juhannusviikonlopun lämpimintä päivää. Etelässä lämpötilat nousevat hieman yli 30 asteen. Muualla maassa jatkuu helteinen poutasää, mutta Jäämereltä saapuu keskiseen ja pohjoiseen Lappiin sade- ja ukkoskuuroja, joissa on mahdollisuus melko runsaisiin sateisiin. Tältä osin ennusteessa on vielä jonkin verran epävarmuutta.

Ilmatieteen laitos varoittaa helteestä ja voimakkaasta UV-säteilystä suuressa osassa maata juhannuksen aikana. Lisäksi lämmin ja kuivempi sää kuivattaa osaltaan maastoa, mikä lisää maastopalojen riskiä viikonlopun aikana.

"Metsäpalovaroitus on todennäköisesti voimassa suuressa osassa maan etelä- ja länsiosaa jo juhannusaattona. Kokkoja ei saa polttaa siellä, missä varoitus on annettu", muistuttaa meteorologi Heikki Sinisalo.


Odotettavissa tavallista lämpimämpi juhannus

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan juhannuksen ylin päivälämpötila on suurimmassa osassa maata tyypillisesti noin 20 astetta, Pohjois-Lapissa lähempänä 15 astetta. Yölämpötilat ovat tyypillisesti noin 10 astetta, Pohjois-Lapissa lähellä 5 astetta. Keskimäärin joka toinen tai kolmas juhannus on poutainen ja myös aurinkoinen.

Tilastojen mukaan hellejaksoja on joko juhannusaattona tai juhannuspäivänä maan etelä- ja keskiosissa sisämaassa keskimäärin noin kerran neljässä vuodessa ja rannikoilla kerran viidestä kymmeneen vuodessa. Lapissa on juhannuspäivänä kuuma keskimäärin kerran 10-20 vuodessa. Molempina päivinä helle on historiallisesti melko harvinaista. Viimeksi molempina päivinä on kuitenkin ollut hellettä viime ja toissa vuonna.

Yli 30 asteen lämpötiloja on juhannuspäivänä esiintynyt harvoin. Yksi ennätyksellisen lämpimistä juhannuspäivistä on vuodelta 1999, jolloin lämpötila nousi yli 30 asteeseen sekä juhannusaattona että juhannuspäivänä. Kuuma juhannus päättyi rajuihin ukkosmyrskyihin. Yli 30 asteen lämpötiloja on mitattu myös vuosina 1973 ja 1935.

Viime vuonna lämpötiloja mitattiin useissa paikoissa maan etelä- ja keskiosassa sekä juhannusaattona että juhannuspäivänä. Myös Etelä-Lapissa lämpötilat nousivat yli 20 asteen, vain Pohjois-Lapissa lämpötila laski selvemmin alle 20 asteen. Viime juhannuksen korkein lämpötila, 28,3 astetta, mitattiin juhannuspäivänä Kouvolan Anjalassa.

Vuosi sitten juhannusaattona esiintyi paikoin ukkosia Kanta-Hämeestä Etelä-Savoon ja Etelä-Lapissa. Juhannuspäivänä sade- ja ukkoskuurot yleistyivät maan etelä- ja keskiosissa, kun taas pohjoisempana oli enimmäkseen selkeää.

artikkelin avainsanat:
Ilmatieteen laitos juhannus kesä sää