Pixabay
03:10 - 22.06.2022 / viihde / Tuija Mehtätalo
Ihmisen kieli kertoo terveydestä

Täplät, haavat ja muut kielessä olevat merkit voivat olla ihan normaaleja ja vaarattomia.

Joskus kielessä voi olla merkkejä siitä, että terveydessä voi olla jotain pielessä. Tulehdukset, stressi ja jopa ikääntyminen voivat tehdä kieleen merkkejä.

Kieli voi kertoa myös sen, että olisi syytä käydä hammaslääkärissä.

Nämä merkit kielessä kertovat terveydestäsi tämän

Kermanvalkoiset täplät kielessä voivat tarkoittaa sammasta tai sieni-infektiota. Sellainen voi tapahtua esimerkiksi jonkin sairauden jälkeen tai sen jälkeen, kun on syönyt jotain lääkettä. Immuunijärjestelmä on voinut silloin hyökätä suun bakteereita vastaan.


Jos kielessä on mustaa, ruskeaa tai valkoista turkilta näyttävää päällystettä, voi kyse olla proteiineista, jotka muuttuvat pidemmiksi säikeiksi. Niihin tarttuu ruokaa ja bakteereita. Jos kielen harjaa tai puhdistaa, pitäisi niiden lähteä irti. Jos ne eivät lähde irti, voi kyse olla suun leukoplakiasta. Sellaista esiintyy ihmisillä, joilla on jokin virustartunta.

Musta kieli voi johtua ihan vain siitä, että syö lääkettä, joka värjää kielen mustaksi yhdessä syljen kanssa.

Mansikanpunainen kieli voi olla varhainen merkki Kawasakin taudista. Tauti on harvinainen, mutta vakava. Se tulehduttaa verisuonia. Mutta jos kieli on mansikan punainen mutta sileä, se voi viitata vain siihen, että ei ole saanut tarpeeksi B3-vitamiinia.

Jos kielessä on polttavaa tunnetta, voi kyseessä olla polttavan suun oireyhtymä. Silloin kielessä olevissa hermoissa voi olla toimintahäiriöitä. Syynä voivat olla myös suun kuivuminen, tulehdukset, refluksitauti tai diabetes.

Sileä kieli voi viitata siihen, että ei ole saanut tarpeeksi rautaa, foolihappoa tai B-vitamiineja.


Kieli voi tuntua normaalia suuremmalta. Silloin voi olla kyse kilpirauhasen vajaatoiminnasta, jostakin tulehduksesta tai allergiasta.

Kieleen voi ilmestyä myös syviä uria, jotka voivat johtua Downin oireyhtymästä, psoriasiksesta tai Sjögrenin oireyhtymästä. Niistä voi päästä eroon, jos ongelma, joka aiheuttaa niitä, saadaan hoidettua.

Kieleen voi ilmestyä merkkejä myös suusyövän takia. Sellaisia ovat esimerkiksi haavat, jotka eivät parane, kyhmyt, kielen kivut sekä pureskelu- tai nielemisvaikeudet.

artikkelin avainsanat:
kieli terveys