stevepb / Pixabay
03:10 - 06.06.2022 / viihde / Tuija Mehtätalo
Tyypin 2 diabetes voi antaa varoitusmerkkejä jo ennen taudin puhkeamista

Diabeteksessa voi olla kyse ykkös- tai kakkostyypin versiosta. On olemassa myös muutama taudin erikoisversio, joissa aikuinenkin voi sairastua diabetekseen, jossa on kyse insuliinituotannon loppumisesta. Tyypin 2 diabeteksen puhkeamista voi yrittää estää. Siksi olisi syytä tietää, miten tauti voi oireilla jo ennen sen puhkeamista. Se ei oireile välttämättä lainkaan tai sitten oireiluaan ei osaa epäillä sen syyksi.

Nämä voivat olla diabeteksen varhaisia oireita

Jos tyypin 2 diabetes kolkuttelee jo ovellasi, kannattaa viimeistään siinä vaiheessa aloittaa sen puhkeamisen estämiseen liittyvät tehtävät. Se tarkoittaa esimerkiksi oikeanlaisen ruokavalion noudattamista, kuntoilua ja ehkäpä myös laihduttamista.

Tauti voi oireilla ennen puhkeamista monella tavalla tai sitten ei lainkaan. Mutta jos se oireilee, niin voit huomata esimerkiksi, että niskassasi on tummia kohtia, joka on yleensä merkki insuliiniresistenssistä.


Myös ikenissä voi olla merkkejä taudin vaarasta. Ne voivat tulehtua helposti. Jalatkin saattavat oireilla siten, että niissä voi tuntua outoa pistelyä tai muita outoja tuntemuksia.

Kuulo ja näkö voivat myös heikentyä jo siinä vaiheessa, kun 2 tyypin diabetes on vasta iskemässä.


Janontunteen lisääntymisen takia virtsaamiselle voi tulla tarve normaalia useammin, joka on myös yksi diabeteksen oire.

Viimeistään siinä vaiheessa, kun jo oireilee, kannattaa aloittaa terveellisten elintapojen noudattaminen, vaikka väsymys tuntuisi painavan, joka sekin on yksi taudin varoitusmerkeistä.