Anastasia Eremina / Unsplash
03:40 - 16.05.2022 / viihde / Tuija Mehtätalo
Banaanien säilytys - Pilaantumista voi hidastaa

Banaani on erinomainen välipala, koska se on terveellistä, täyttävää ja se kulkeutuu helposti mukana eikä vaadi mitään apuvälineitä, jotta sen saa kuorittua.

Niitä ei kannata ostaa kerralla ihan mielin määrin, koska niitä ei ehtisi kaikkia syömään ennen kuin ne pilaantuvat. Mutta pilaantumisprosessia voi hidastaa.

Banaanin voi ostaa myös vihreänä, jolloin se on vielä vähän raaka. Banaani nimittäin jatkaa kypsymistä vielä kotonakin.

Muutama keino, joilla hidastaa banaanien kypsymistä


Jos ei halua, että banaaneihin tulee nopeasti tummia läikkiä, ne kannattaa ripustaa johonkin roikkumaan. Silloin banaanit eivät osu toisiinsa eivätkä ne ole toistensa päällä, jolloin läikkiä tai ns. banaanien mustelmia ei synny niin nopeasti.

Banaanit on syytä pitää mahdollisimman hämärässä, koska jos ne ovat aurinkoisessa paikassa, ne kypsyvät nopeammin. Jos niitä säilyttää viileässä, ne säilyvät vieläkin paremmin. Jos ostat vielä vihreitä eli vähän raakoja banaaneja, ne eivät jääkaapissa ollessa juurikaan kypsy. Liian aikaisin kylmään pistäminen voi jopa estää banaaneja kypsymästä lainkaan kypsäksi. Silloin banaani muuttuu vain kitkerän makuiseksi. Banaaneja voi myös pakastaa.


Myös valmiiksi viipaloidun banaanin voi saada säilymään paremmin. Viipaloitu banaani tummuu nopeasti, mutta tummumista voi hidastaa laittamalla banaanien päälle sitruunamehua. Kun laittaa ne sen jälkeen vielä jääkaappiin rasiaan ja rasian päälle kelmun, ne säilyvät pitempään kuin huoneenlämmössä. Sillä tavalla säilöttynä ne voivat kestää syömiskelpoisena jopa pari päivää.

Toiset pitävät vähän raaemmista banaaneista ja toiset jopa ihan pehmeistä erittäin makealta maistuvista banaaneista.

artikkelin avainsanat:
banaani banaanit hedelmä niksit ruoka