Rebecca Peterson-Hall
03:10 - 15.05.2022 / viihde / Tuija Mehtätalo
Miten selvitä ilman sähköä? Näin valmistaudut

Miten selvitä ilman sähköä? Siihen kannattaa valmistautua jo hyvissä ajoin etukäteen. Se, että kotiin ei tule sähköä, voi johtua esimerkiksi myrskystä, joka aiheuttaa lyhyitä tai jopa päiviä kestäviä sähkökatkoksia. Jos tiedät, että tulossa on myrsky tai esimerkiksi järjestelmävika, joka voisi aiheuttaa sähköverkkoon katkoksia, voit vielä siinäkin vaiheessa tehdä monta asiaa, jotta selviäisit sähköttömyydestä.

Näin valmistaudut mahdollisiin tuleviin sähkökatkoksiin

Kun tiedossa on, että tulossa voi olla sähkökatkoksia, silloin kannattaa ladata kaikki laitteet, joita luulet tarvitsevasi. Lataa myös vara-akut, joilla voit ladata esimerkiksi matkapuhelintasi.

Muista myös tarkistaa, missä ovat taskulamput ja onhan niissäkin virtaa tai toimivat patterit. Tämä on syytä tehdä, jos kyseessä on vuodenaika, jolloin tulee pimeää jo vaikkapa ihan päivällä. Myös kynttilöistä saa pimeän tullessa valoa. Muista varata myös jokin sytytysväline, jolla kynttilän saa syttymään.


Jos sinulla on paikka, jossa käyttää grilliä, grillin hankkiminen auttaisi sinua saamaan lämmintä ruokaa myös sähkökatkon aikana. Siinä kannattaa valmistaa ensin sellaisia ruokia, jotka eivät säily lämpimässä kovin pitkään. Myös retkeilyssä käytettävät ruuantekovälineet ovat tässä vaiheessa suurena apuna.

Siinä vaiheessa, kun on jo sähkökatkos, kannattaa miettiä tarkoin, milloin on oikeasti syytä avata jääkaappi tai pakastin, jotta ne eivät lämpene nopeasti liiasta avaamisesta. Varaa kotiisi myös ruokaa, jota voi säilyttää lämpimässä ja joka säilyy pitkään hyvänä. Jos katkos on ihan lyhyt, sinä aikana pakastimessa olevat tuotteet eivät todennäköisesti sula lainkaan, varsinkaan jos pakastinta ei avaa ollenkaan.

Kun tulee sähkökatko, laita kaikki laitteet kiinni, jotka olivat päällä ennen katkoksen tuloa. Silloin ei tule mitään yllätyksiä, kun sähköt menevät päälle eikä esimerkiksi silitysrauta ala kuumeta ilman että muistaa sen olevan seinässä.


Myös vedentulo voi loppua sähkökatkoksen iskiessä. Siihenkin voi varautua laskemalla vettä esimerkiksi ämpäreihin ja varaa myös pullovettä ja muuta juotavaa.

Jos on kylmä ilma, ikkunat ja ovet on syytä sulkea, jotta koti ei kylmene nopeasti.

artikkelin avainsanat:
niksit sähkö sähkökatko