Ella Olsson / Unsplash
03:10 - 13.05.2022 / viihde / Tuija Mehtätalo
Tyypin 2 diabetes -riski alenee syömällä ja juomalla oikein

Tyypin 2 diabetes -riskiä voi vähentää heti syömällä ja juomalla oikeanlaisia asioita. On sellaisia asioita, joiden syömistä ja juomista kannattaa vähentää ja sellaisia, joita kannattaisi syödä tai juoda enemmän.

Vähennä näiden syömistä ja juomista ja vähennät samalla diabeteksen riskiä

Pitkälle prosessoitu ravinto lisää diabeteksen riskiä suuresti. Sellaista ravintoa ovat esimerkiksi monet leivonnaiset ja herkut sekä makkarat, leikkeleet ja virvoitusjuomat.

Puhdistetuista viljoista tehtyjä ruokia kannattaa myös yrittää vältellä. Kun jauhoja jalostetaan, poistuu niistä kaikki erittäin terveelliset osat. Silloin niissä ei ole tarpeeksi kuituja ja muita ravinteita, joita ihminen tarvitsee. Niiden syöminen lisää myös diabeteksen riskiä.


Arvasit varmaan, että myös alkoholin juominen lisää diabeteksen riskiä. Sen juomista ei tarvitse lopettaa kokonaan ja voit valita sellaista alkoholijuomaa, joka on diabeteksen kannalta paras vaihtoehto. Esimerkiksi vähähiilihydraattiset oluet ovat hyvä vaihtoehto.

Sekin on varmasti selvää, että sokerisia ja kaloripitoisia juomia kannattaa vältellä, jos haluaa yrittää vältellä myös diabetesta.


Syö ja juo näitä enemmän ja diabeteksen riskisi vähenevät

Nyt kun tiedät mitä ruokia ja juomia kannattaa vältellä, jos haluaa vältellä diabetesta, on hyvä tietää miten niiden sijaan kannattaa syödä ja juoda.

Marjat ja hedelmät ovat hyvä vaihtoehto esimerkiksi mansikat, viinirypäleet ja mustikat. Muista, että niitäkään ei kannata syödä liikaa, koska niissä on paljon hedelmäsokeria.

Korvaa lihatuotteet kalatuotteilla ja teet hyvän valinnan. Kahvin voisi luulla tekevän huonoa, mutta itseasiassa yksi tai kaksi kupillista kahvia päivässä voi vähentää diabeteksen riskiä. Kunhan et pistä kahviin makeutusaineita.

Syö vielä paljon vihanneksia esimerkiksi parsakaalia ja porkkanoita, niin syöt juuri oikeanlaista ravintoa, joka pitää diabeteksen riskit matalana.

Muista, että aamupalaa ei kannata unohtaa syödä, koska sekin voi lisätä riskiä diabetekselle. Silloin verensokeri tulee heittelemään päivän aikana liikaa ja saatat syödä illalla liian paljon, koska olit aamupäivän nälissäsi. Älä syö päivän aikana myöskään liikaa hiilihydraatteja.