Alamy / AOP
03:40 - 19.04.2022 / viihde / Markku Leppilampi
NASA käytti holoportaatiota - kirurgi "siirrettiin" ISS-avaruusasemalle

NASA kokeili ensimmäistä kertaa historiassaan niin sanottua "holoportaatiota". Sen avulla henkilö voidaan siirtää virtuaalisesti toiseen paikkaan - tällä kertaa avaruuteen saakka.

Holoportaatio pohjautuu [lähde] Microsoftin lisätyn todellisuuden teknologiaan nimeltään HoloLens. Holoportaation avulla yksilöstä luodaan kolmiulotteinen esitys kameroiden ja lisätyn todellisuuden lasien avulla, joiden läpi katseltuna näyttää, kuin henkilö olisi paikan päällä hologrammina.

Nasa kertoi vastikään kokeilleensa teknologiaa, kun se tiedotti "siirtäneensä" lokakuussa 2021 kirurgi Josef Schmidtin, virtuaalitodellisuusyritys AEXA Aerospacen toimitusjohtajan tohtori Fernando De La Pena Llacan ja muitakin henkilöitä kansainväliselle avaruusasemalle. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun avaruuden astronautit pystyivät kommunikoimaan maan päällä olevien ihmisten kanssa ikään kuin he olisivat heidän vieressään.

Nasa uskoo, että kokeilu johtaa merkittävään kehitykseen avaruuden ja Maapallon välisessä viestinnässä. Viestinnän kehittyminen on tärkeää siksikin, koska Nasalla on suunnitelmissa matkata säännöllisesti Kuuhun Artemis-ohjelman puitteissa.


Nasa käytti holoportaatiossa Hololens Kinect -kameraa, tietokonetta sekä lisätyn ja virtuaalisen todellisuuden sovellutuksiin kehitettyä AEXAn ohjelmistoa. Kun holoportaatioon yhdistetään vielä fyysiset tuntemukset tuova haptinen teknologia, lisätty todellisuus mahdollistaa Maapallolla sijaitsevien henkilöiden työskentelyn yhdessä avaruusaseman astronauttien kanssa.

Teknologiasta tulee olemaan hyötyä muun muassa tutkijoille, insinööreille ja lääkäreille, jotka voivat olla virtuaalisessa vuorovaikutuksessa astronauttien kanssa. Teknologia helpottaa myös astronauttien eristyneisyyden tunnetta.

artikkelin avainsanat:
avaruus HoloLens holoportaatio NASA tech tiede