Pixabay
03:40 - 08.04.2022 / viihde / Markku Leppilampi
Tutkijat saivat vihjeitä siitä, mitä ihminen näkee kuoleman hetkellä

Tutkijat ovat saaneet vihjeitä siitä, mitä kuoleman hetkellä tapahtuu. Klassinen urbaanilegenda voi olla totta - kuoleman hetkellä elämä saattaa välähtää mielessä "filminauhana".

Tutkijat saivat tähän ilmiöön viittaavia merkkejä, kun 87-vuotias mies meni ensiapuun ja menehtyi pian sen jälkeen, Popular Mechanics kertoo [lähde]. Mies oli kuoleman hetkellä kytkettynä EEG-laitteeseen, joka sai tallennettua hänen aivoaaltonsa sydänkohtauksen ja kuoleman hetkellä.

Kuolevan ihmisen aivotoimintaa on saatu tallennettu ennenkin, mutta ei näin kattavasti.

- Ihmiset ovat raportoineet jo vuosikymmeniä paradoksaalisesta selkeydestä ja kohonneesta tietoudesta kuoleman yhteydessä. Tämä on kiehtovaa, koska tämä näyttää tapahtuvan aivoalueilla, jotka ovat sulkeutumassa kuoleman vuoksi, NYU Langonen terveyskeskuksen tehohoidon ja elvytystutkimuksen johtaja Sam Parnia sanoi.


Menehtynettä potilasta hoitanut ryhmä sai tallennettua noin 900 sekuntia aivojen toimintaa. Heti sydämenpysähdyksen jälkeen he huomasivat muutoksia aivoaalloissa, jotka liittyvät korkeamman asteen kognitiivisiin toimintoihin kuten tiedonkäsittelyyn, keskittymiseen, muistinhakuun, tietoiseen havainnointiin ja unen eri vaiheisiin. Tällainen aivotoiminta voi viitata siihen, että aivot pyrkivät aktiivisesti palauttamaan muistoja.

Täytyy muistaa, että potilaan kanssa työskennellyt ryhmä ei voi olla varma, että menehtyneen elämä välähti hänen silmiensä edessä. Epävarmuustekijöiksi on kerrottu miehen aivovammat sekä kouristuslääkkeiden käyttö, ja nämä asiat vaikeuttavat tallennettujen tietojen tulkintaa. Ryhmällä ei myöskään ollut aiempia skannauksia potilaan aivoista, jotta niitä voitaisiin verrata uudempiin skannauksiin.

Aihetta on kuitenkin tutkittu aiemminkin, ja väestötutkimusten mukaan ilmiötä esiintyy kuoleman hetkellä noin 10 prosentilla väestöstä.