Andrea Piacquadio / Pexels
03:40 - 03.04.2022 / viihde / Tuija Mehtätalo
Miksi ihminen aivastaa? Joskus syy voi olla jopa aurinko

Miksi ihminen aivastaa? Syy voi olla joskus jopa todella outo.

Kun aivastaa, on yleensä kyse flunssasta tai allergiasta. Aivastelu johtuu usein siitä, että jokin nenäkäytävään kuulumaton saataisiin sieltä pois ärsyttämästä. On myös erikoisempia syitä, jotka aivastuttavat, eikä niissä mene edes nenän sisään mitään. Erikoisia aivastamaan saavia asioita ovat esimerkiksi auringon valo sekä seksin ja liikunnan harrastaminen.

Aurinko saa noin yhden kolmesta ihmisestä pärskimään. Valoherkkyys on perinnöllinen ominaisuus, joten voit syyttää omia vanhempiasi, jos auringonvalossa olo saa nenäsi kutiamaan ja johtaa lopulta aivastamiseen.

Seksi voi aiheuttaa aivastelua aika helpostikin ja näillä kahdella asialla on yllättävä yhteys. Se liittyy parasympaattiseen hermostoon, joka voi ohjata sekä aivastelua että seksuaalista kiihottumista. Tämäkin saattaa olla perinnöllinen ominaisuus.


Kun harrastaa liikuntaa ja hikoilee, nenä ja suu alkavat kuivua. Silloin nenä alkaa kutiamaan ja vuotamaan, joka voi johtaa aivastamiseen.

Aivastaminen tuntuu useimpien mielestä hyvältä, mutta sitä voi yrittää pidätellä esimerkiksi pidättämällä hetken aikaa hengitystä ja puristamalla samalla nenän päästä, jotta sieraimet pysyvät kiinni. Se ei ole välttämättä kovin hyvä idea, koska siitä voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä.

artikkelin avainsanat:
aivastus aurinko terveys valoherkkyys