Pixabay
03:40 - 30.03.2022 / viihde / Tuija Mehtätalo
Miksi hiukset lähtevät ja ohenevat? - Taustalla yleensä oire jostakin

Miksi hiukset lähtevät ja ohenevat? Hiuksia irtoaa joka päivä kaikilta, joilla on päässään hiuksia. Joillakin sitä tapahtuu kuitenkin niin paljon, että se näkyy hiusten ohenemisena, kaljuina läikkinä tai ne lähtevät vähitellen kaikki kokonaan.

Liiallinen hiustenlähtö voi olla vain väliaikainen vaiva tai pysyvä. Kumpaankin niistä löytyy monia eri syitä. Kyse voi olla esimerkiksi jonkin ravintoaineen puutoksesta, stressistä, hormonaalisista muutoksista, perintötekijöistä tai jostakin taudista. Yksi viime aikoina löydetty uusi syy on koronatauti, joka voi aiheuttaa joillekin liiallista hiustenlähtöä.

Hiustenlähtö ei ole yleensä sairaus vaan oire jostakin

Jos hiuksia irtoaa liikaa, ei se yleensä ole pelkästään hiustenlähtöön liittyvä tauti, vaan se voi se olla jonkin sairauden oire. Sellaisia sairauksia ovat esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta ja autoimmuunisairaudet. Hiuksia voi irrota liikaa myös, jos kärsii B12-vitamiinin, seleenin tai D-vitamiinin puutoksista.

Sädehoito tai kemoterapia voivat aiheuttaa nopeaa hiustenlähtöä, mutta kyseessä on yleensä vain väliaikainen vaiva. Myös henkinen tai fyysinen shokki voivat aiheuttaa äkillistä hiustenlähtöä.


Hiustenlähtö ja kaljuuntuminen voivat olla perinnöllistä, jolloin on kyse miestyyppisestä eli androgeenisestä kaljuuntumisesta. Se on yleisin syy kaljuuntumiseen. Vaikka se on paljon yleisempää miehillä kuin naisilla, se voi ilmentyä myös naisilla. Yleisempi syy naisilla liittyy kuitenkin hormonaalisiin muutoksiin, joita koetaan raskaana, synnytyksessä ja vaihdevuosien aikana.

Kaljut laikut päässä voivat viitata alopecia areata -nimiseen autoimmuunitautiin. Karvoja voi irrota muualtakin kehosta ja tarkkarajaiselta alueelta. Tästä taudista on keskusteltu viime päivinä paljon, koska se sai suurta huomiota Oscar-gaalassa. Will Smith nimittäin suuttui siellä koomikko Chris Rockille, joka mainitsi Oscar-juonnossaan Smithin vaimon Jada Pinkett Smithin kaljun pään. Pinkett-Smith sairastaa juuri tätä kyseistä pälvikaljua aiheuttavaa tautia.

Tästä syystä korona voi olla liiallisen hiustenlähdön taustalla

Monet koronataudin sairastaneet ovat ilmoittaneet liiallisesta hiustenlähdöstä, joka on ilmennyt usein vasta useiden kuukausien jälkeen sairastamisesta. Syy voi löytyä monestakin asiasta.

Mikä tahansa muukin vakava virusinfektio, kuten Covid-19, kuluttaa elimistöstä mikroravinteiden lähteen, kun keho valmistautuu taistelemaan virusta vastaan. Jos koronatauti on ollut keskivaikea tai vaikea, voi hiustenlähtöä esiintyä silloin yleisemmin, koska keho on ollut silloin normaalia suuremmalla koetuksella.

Jos liiallinen hiustenlähtö vaivaa koronataudin jälkeen liikaa, on syytä mennä käymään lääkärissä. Sieltä voi saada esimerkiksi tietoa niistä ravintoaineista ja vitamiineista, joista on puutosta ja jotka voivat olla yksi hiustenlähdön syy.