Pixabay
08:10 - 02.11.2021 / viihde / Findance
Autojen kattoikkunat ja -lasit yleistyvät - Ota huomioon mm. lunta katolta harjatessa - "Ehjät lasit kestävät törmäyksessä paremmin"

Henkilöautoihin asennetaan yhä useammin kattoikkunoita tai koko katon peittäviä laseja.

Vakuutusyhtiö LähiTapiolan mukaan niistä saattaa kuitenkin olla myös harmia, jos ne rikkoutuivat myrskyssä, törmäyksessä tai muusta ulkoisesta iskusta.

Autojen ikkunalasit ovat muutoinkin vakuutusyhtiöiden yleisimmin korvattuja vahinkoja. Useimmiten särkyy tuulilasi, mutta joskus myös sivu- ja takalasit rikkoutuvat. Kattolaseihin tulleita vaurioita LähiTapiola korvaa vuosittain satoja kappaleita.

Peltikattoon tuleva lomo ei yleensä estä ajamista. Kattolasin särkyminen tai vuoto voi olla eri asia.

- Kattolasien suosion kasvaminen on helppo ymmärtää, sillä ne tarjoavat matkustajille enemmän luonnonvaloa ja paremman näkyvyyden. Mikäli kattolasi kuitenkin hajoaa, voi vesi ja viima päästä sisään ja penkeille levitä lasinsiruja. Tarvittaessa rikkoutuneen ikkunan voi väliaikaisesti suojata vaikkapa muovilla ja vahvalla teipillä, sanoo korvauspalveluiden asiantuntija Matti Arvo LähiTapiolasta.


Tuulilaseissa yleiset iskemät ja halkeamat syntyvät tyypillisesti teiltä lentävistä kivistä ja nastoista. Auton päällä olevia laseja pikkukivet eivät kuitenkaan usein riko, sillä törmäyskulma on eri ja kiven vauhti hiipuu matkalla. Mutta katossa vaakatasossa oleva lasi voi vaurioitua esimerkiksi ylhäältäpäin tulevasta iskusta.

- Lasikatto voi hajota, jos auton päälle kaatuu puu tai siihen putoaa esimerkiksi oksa tai muu esine. Myrskyissä myös suuret rakeet voivat runnella kattoja, mutta onneksi tällaiset vahingot ovat harvinaisia. Kuitenkin jo ihan autotallin ylhäältä laskeutuva ovi tai irti päässyt suksiboksi saattavat vaurioittaa kattolasia, joten näitä kannattaa harmillisten tilanteiden välttämiseksi varoa, vinkkaa Arvo.

Kattolasiin tuleva naarmua suurempi vaurio tai halkeama kannattaa aina korjata - jo turvallisuussyistä. Kattolasit kuuluu auton kantaviin rakenteisiin ja tarkoitus on suojata matkustajia heihin kohdistuvilta iskuilta onnettomuustilanteissa.

- Jos auton ikkunoissa on vaurioita, ne saattavat osaltaan vähentää korin antamaa suojaa. Ehjät lasit kestävät törmäyksessä paremmin, vaikka toki saattavat itsekin paineessa hajota, sanoo LähiTapiolan liikenneturvallisuudesta ja autopalveluista vastaava johtaja Tapani Alaviiri.

Arvon mukaan ikkunat ja niiden tiivisteet kannattaa aina aika ajoin tarkistaa, jotta vuodoilta vältyttäisiin.

Kattolasien vahinkojen ja vuotojen ehkäisyssä auttavat varovaisuus ja kunnossapito.

- Lunta katolta poistaessa kannattaa tietysti varoa, ettei harjassa ole hiekkaa, kuten muitakin laseja puhdistaessa, Arvo huomauttaa.