Pixabay
12:10 - 01.11.2021 / viihde / Findance
Ilmatieteen laitos: Lokakuu oli hyvin sateinen, Suomen korkein lämpötila 15,6, matalin -21,3

Ilmatieteen laitos on julkistanut tilastoja lokakuun 2021 säästä.

Lokakuun sademäärä oli miltei koko Suomessa tavanomaista runsaampi. Satakunnasta Lappiin ulottuvalla alueella oli aivan poikkeuksellisen sateista - tällaista todistetaan vain noin kerran kymmenessä vuodessa.

Lokakuun suurin sademäärä todistettiin Tornion Torpissa peräti 197,9 millimetriä. Utsjoen Kevolla puolestaan satoi vain 36,8 millimetriä.

Mittavat sademäärät edesauttoivat runsasta lumentuloa Lapissa. Kittilässä ja Enontekiöllä lunta oli lokakuun päättyessä jo noin puoli metriä. Näin suuret lumensyvyydet lokakuussa toistuvat harvemmin kuin kerran 30 vuodessa.


Lokakuu oli myös keskimääräistä lämpimämpi.

Lokakuun keskilämpötila oli suurimmillaan n. +9 astetta (lounaissaaristossa) ja pienimmillään n. -1 asetta (Käsivarren alueella). Keskilämpötila oli Suomen keski- ja eteläosassa n. 2-3 asetta korkeampi verrattuna kauteen 1991-2020. Näin lämmintä on keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa.

Kuukauden korkein lämpötila 15,6 astetta mitattiin 1. lokakuuta Porin rautatieasemalla. Lokakuun matalin lämpötila -21,3 asetta puolestaan mitattiin 24. päivä Sallan kirkonkylällä.

artikkelin avainsanat:
Ilmatieteen laitos lokakuu sää Tornio