Warner Bros. Pictures
09:10 - 01.11.2021 / elokuvat / Findance
HBO Max tänään: vasta leffateattereissa nähty scifi-elokuva Dune katsottavaksi 4K-laadulla - Mikä ihmeen Vladimir Harkonnen?

HBO Max korvasi viime viikolla Suomessa HBO Nordic -suoratoistopalvelun.

HBO Max on kertonut tuovansa Warner Bros Picturesin tuottamat elokuvat katsottavaksi 45 päivän jälkeen leffateatterien ensi-illasta.

Nyt lupausta toteutetaan mahtipontisella scifi-elokuvalla Dune, joka on nyt katsottavissa Suomen HBO Maxissa 4K-laadulla.

Frank Herbertin 60-luvulla ilmestyneeseen romaaniin perustuvan elokuvan on ohjannut Denis Villeneuve ja käsikirjoituksesta vastaa Villeneuven lisäksi Jon Spaihts ja Eric Roth.

Elokuvan keskiössä on Paul Atreides (Timothée Chalamet), joka lähtee matkalle maailmankaikkeuden vaarallisimmalle planeetalle pelastaakseen kansansa kohtalon.

Leffa saa jatkoa lokakuussa 2023, jolloin ilmestyy Dune: Part Two.


Timothée Chalamet

Pääosassa esiintyvä Timothée Chalamet on 25-vuotias amerikkalaisnäyttelijä, joka teki läpimurtonsa vuonna 2017 ilmestyneessä draamaelokuvassa Call Me by Your Name. Hän oli elokuvasta Oscar-ehdokkaana parhaasta miespääosasta kaikkien aikojen kolmanneksi nuorimpana (tällöin 22 v).

Sujuvasti englantia ja ranskaa puhuva Chalamet on nähty myös menestyselokuvissa Lady Bird, Beautiful Boy ja Pikku naisia (2019).

Isänmaan puolesta (Homeland) -sarjassa hänet nähtiin kahdeksassa jaksossa Finn Waldenin roolissa.

Elokuvan muut näyttelijät

Leffa on täynnä tunnettuja tähtiä kuten:

Rebecca Ferguson - Lady Jessica

Oscar Isaac - herttua Leto Atreides

Josh Brolin - Gurney Halleck

Stellan Skarsgård - paroni Vladimir Harkonnen

Dave Bautista - Glossu Rabban

Zendaya - Chani

Mikä ihmeen Vladimir Harkonnen?

Ruotsalaisen Stellan Skardgårdin esittämä hahmo nimeltä Vladimir Harkonnen saa varmasti suomalaiset mietteliääksi - sehän on kuin Vladimir Härkönen.

Ja toden totta, nimen alkuperä on suomen kielessä. Kirjailija Frank Herberg halusi hahmolle venäläiseltä kuulostavan nimen. Hän törmäsi Härkönen-nimeen kalifornialaisessa puhelinluettelossa ja nimesi hahmon tämän pohjalta. Tiettävästi tarinan ensimmäisissä luonnoksissa hahmon nimi oli kuitenkin Valdemar Hoskanner.


Alkuperäinen romaani

Frank Herbertin mestariteos on ilmestynyt suomeksi nimellä Dyyni. Käännöksestä vastasi Anja Toivonen.

65-vuotiaana menehtynyt Herbert kirjoitti tieteisklassikolleen myös viisi jatko-osaa ennen kuolemaansa: Dune Messiah, Children of Dune, God Emperor of Dune, Heretics of Dune, Chapterhouse Dune.

Kuoleman jälkeen hänen poikansa Brian Herbert ja Kevin J. Anderson tekivät kaksi jatko-osaa, Hunters of Dune ja Sandworms of Dune, jotka perustuivat kirjailijalta jäljelle jääneisiin muistiinpanoihin.

Parivaljakko teki myös lukuisia muita romaaneita, jotka täydensivät aiempia tapahtumia. Sandworms of Dune -romaanin on määrä olla ajallisesti viimeinen Dyyni-kirja.

Aiemmat filmatisoinnit

Mystisistä elokuvistaan ja Twin Peaks -maailmasta tuttu David Lynch teki 80-luvun alussa melkoisen syrjähypyn ohjaamalla ensimmäisen Dune-sovituksen. Pääosaan astui Kyle MacLachlan, josta tuli sittemmin Lynchin vakionäyttelijöitä. Elokuva oli suuri floppi: se keräsi vain 30 miljoonan dollarin budjetin lipputuotot 40 miljoonan budjettia vastaan. Myös kriitikot teilasivat elokuvan. Lynch itse syytti tuottajia ja rahoittajia, jotka painostivat häntä luomaan jotain visioidensa vastaista.

2000-luvun alussa Sci-Fi Channel (tätä nykyä Syfy) tuotti kolmiosaisen minisarjan Dyynistä nimellä Frank Herbert's Dune, jossa pääosaan istui Alec Newman. Kolme vuotta myöhemmin 2003 seurasi jatkoa minisarjalla Frank Herbert's Children of Dune, joka käsitteli kirjoja Dune Messiah ja Children of Dune.

Uuden Dune-elokuvan traileri