Teos
07:10 - 01.11.2021 / viihde / Findance
Markus Hurskaisen Makeeta on Vuoden keittokirja - "Tavoitteenani oli tehdä perustavaa laatua oleva teos"

Markus Hurskaisen laatima Makeeta on valittuo Vuoden keittokirjaksi.

Ruokatoimittajat ry:n myöntämä palkinto luovutettiin Viinikylässä Helsingin Messukeskuksessa.

Lisäksi Pirkko Sallinen-Gimpl sai kunnianmaininnan teoksestaan Suuri karjalainen piirakkakirja.

- Vuoden keittokirja -palkinto on upea tunnustus, josta olen hyvin otettu. Olen useiden vuosien ajan miettinyt, että haluaisin tehdä makeaan leivontaan keskittyvän teoksen. Kirjan myötä olen myös halunnut jakaa vuosien aikana kertynyttä tietoa ja osaamista makeista leivonnaisista. Tavoitteenani oli tehdä perustavaa laatua oleva teos, joka kantaa pitkälle ja kestää aikaa, tuumii Makeeta-kirjan tekijä Markus Hurskainen.

Hurskainen itse pitää klassisista suklaapohjaisista kakuista.

- Esimerkiksi suklaakakkupohja suklaamoussetäytteellä on yksinkertaisuudessaan herkullinen jälkiruoka, Hurskainen sanoo.


Ruokatoimittajat ry:n valintaperustelut

Markus Hurskaisen Makeeta on kaunis, yhtenäinen ja tyylikäs kokonaisuus. Teos on innostava ja houkuttaa makeakokkailuun. Kirjaa kuvataan kirjahyllyn luottokirjaksi, johon varmasti palaa aina uudelleen ja uudelleen. Reseptit ovat monipuolisia ja selkeästi kirjoitettuja, ja ohjeita löytyy aina juhlallisista konditoriatason luomuksista kotoisempiin sunnuntaileivonnaisiin. Kirjan reseptejä seuraamalla oppii kuin huomaamatta liudan leivonnan perustekniikoita ja ammattilaiskikkoja. Reseptit kestävät aikaa, ja kuten tekijä toteaa, yhdistelemällä kirjan eri reseptejä ja elementtejä voi lopulta myös itse luoda uusia leipomuksia.

Ohjeet on kirjoitettu huolellisesti ja hyvällä kielellä. Monivaiheiset reseptit on jaoteltu selkeiksi kokonaisuuksiksi ja reseptejä on helppo seurata. Kirjassa on myös selkeä hakemisto. Teos saa plussaa perusresepteistä, kirjan tekniikkaosioista ja lopun perusohjeiden koontisivuista. Myös resepteihin liitetyt pienet nokkelat vinkit ovat toimivia.

Ruokatoimittajat ry antaa erityiskiitoksen kirjan taitosta ja kuvakerronnasta. Kuvat ovat tunnelmallisia, rauhallisia, kauniita ja samalla informatiivisia olematta tylsiä tai tavanomaisia. Huolimatta siitä, että kuvat ovat useamman tekijän käsialaa, säilyy kirjan visuaalisuus linjassa kannesta kanteen. On myös loistava kuvakerronnallinen idea, että reseptit esitellään useammalla ruokakuvalla, mutta kuitenkin niin, että kautta linjan ilmava tunnelma säilyy. Kuvat rytmittävät kirjaa hienosti paikoin pitkienkin reseptitekstien väleissä. Myös tekniikkaosion vaihekuvat tukevat selkeää informatiivisuutta.

Ruokatoimittajat huomauttavat, että johdannossa mainitusta kiertoilman käytöstä ei muistuteta enää itse ohjeissa, ja jonkin verran pieniä epätarkkuuksia on jäänyt tekstiin. Näillä pienillä korjauksilla kirja olisi täydellinen – nyt hyvin lähellä sitä.