Alamy / AOP
16:10 - 28.10.2021 / viihde / Findance
Tukes havaitsi kahdessa Suomessa myytävässä valaisimessa sähköiskuvaaran

Tukes on havainnut testeissään kahdessa Seletti-merkkisessä eläinteemaisessa valaisimessa turvallisuuspuutteen.

Tukes suosittelee poistamaan käytöstä valaisimet, jotka voivat aiheuttaa sähköiskuvaaran.

Kyseessä ovat seuraavat valaisimet:

Seletti Hiirivalaisin, seisova (Mouse, standing), mallinumero 14884
Seletti Kameleontti (Chameleon, Going Up), mallinumero 14662

Kyseisissä valaisimissa lampun kannan (E12) verkkojännitteiset osat ovat kosketeltavissa lampun ollessa osittain kierrettynä valaisimen lampunpitimeen. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi lamppua vaihdettaessa voi saada sähköiskun.

Yritys, jolta valaisimet hankittiin tutkimuksiin, määrättiin tekemään takaisinveto kuluttajilta hiirivalaisimen osalta. Yritys vapaaehtoisesti laajensi takaisinvedon koskemaan myös muita Seletti-merkin vastaavia valaisimia, joissa on E12-mallinen valaisimen lampunpidin.

- Testattuja valaisimia ovat myyneet myös muut yritykset ja verkkokaupat. Siksi Tukes suosittelee kuluttajia poistamaan vaarallisiksi todetut valaisimet käytöstä ja ottamaan yhteyttä tuotteen myyjään, ylitarkastaja Erja Hägert sanoo.

Tukes ei ennakkotarkasta markkinoille tulevia tuotteita, mutta se ja muut viranomaiset tekevät pistokokeita. Yritysten tulisi itse varmistaa myymiensä tuotteiden turvallisuuden.

Tukes suosittelee, että yritykset seuraisivat markkinavalvontarekisterissä julkaistuja päätöksiä vaarallisista tuotteista. Näin niiden on mahdollista saada tietoa tuotteissa havaituista puutteista ja poistaa myynnistä vaaralliseksi todetut tuotteet.