Alamy
06:13 - 26.10.2021 / viihde / Findance
Nato-jäsenyyden kannatus kasvanut Suomessa - suurinta kannatus kokoomuksen äänestäjien keskuudessa

EVAn Arvo- ja asennetutkimus on selvittänyt suomalaisten Nato-kannatusta. Nato-jäsenyyden kannatus on nyt korkeammalla kuin kyseisten tutkimusten pitkän aikavälin keskiarvo.

Naton jäsenyyttä suomalaisista kannattaa 26 prosenttia ja vastustaa 40 prosenttia.

- Syy asennemuutokseen saattaa piillä Donald Trumpin presidenttikauden loppumisessa ja presidentin vaihtumisessa Joe Bideniin vuoden 2021 alussa. Suomalaisten näkemykset Donald Trumpin vaikutuksista kansainväliseen turvallisuuteen ja Yhdysvaltojen asemaan olivat vuosi sitten erittäin synkät, sanoo EVAn toimituspäällikkö Sami Metelinen.

Suurinta Nato-jäsenyyden kannatus puolueiden eri kannattajaryhmistä on kokoomusta äänestävissä, joissa jäsenyyttä kannattaa 60%. Nato-jäsenyyden kannatus on vuoden aikana kasvanut kokoomuksen äänestäjien lisäksi selvästi vihreiden äänestäjissä. Vihreiden äänestäjät kannattavat nyt Nato-jäsenyyttä yhtä paljon kuin väestö keskimäärin.

Tulokset perustuvat 2 042 suomalaisen antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tiedot kerättiin välillä 24.9. - 7.10.2021.

artikkelin avainsanat:
armeija EVA EVA ry Nato Sami Metelinen