Rex Features / AOP
12:10 - 25.10.2021 / viihde / Findance
Renkaat kelin mukaan -kampanja alkaa - Huomio auton renkaiden turvallisuuteen ja ympäristövaikutuksiin

Tänään käynnistyvä Renkaat kelin mukaan -kampanja kiinnittää huomiota rengasvalintojen turvallisuuteen ja ympäristövaikutuksiin.

Uuden tieliikennelain mukaan talvirenkaita on käytettävä 1.11. - 31.3., jos sää tai keli sitä edellyttää. Nastarenkaita saa käyttää kelin vaatiessa muulloinkin. Kitkarenkaiden käyttöä ei rajoiteta, joten ne voi vaihtaa alle hyvissä ajoin ennen liukkaita kelejä.

Talvikelit vaativat kunnon talvirenkaita ja ennakoivaa ajamista

Kesärenkaat toimivat parhaiten vetisillä keleillä, mutta syksyn ensiliukkailla tarvitaan pohjoismaisiin talvikeleihin tarkoitettuja kitka- tai nastarenkaita. Fintrafficin yksikön päällikkö Mika Jaatinen korostaakin ennakoinnin merkitystä sekä renkaanvaihdon ajoituksessa että talvikelillä ajamisessa.

- Talvikelit edellyttävät pidempiä turvavälejä ja alhaisempaa tilannenopeutta. Paraskaan turvatekniikka ei auta, jos vauhtia on liikaa olosuhteisiin nähden.

- Pidempää matkantekoa kannattaa suunnitella etukäteen seuraamalla keli- ja liikennetilannetta. Ajokelit, tieliikenteen häiriöt ja vaikkapa liikennemäärät näkee kätevästi Fintrafficin Liikennetilanne-palvelusta, Jaatinen kertoo.


Kitkarenkaat säästävät tienpintoja ja parantavat ilmanlaatua

Rengasvalinnat tehdään yleensä yksilöllisten tarpeiden pohjalta, mutta niiden yhteiskunnalliset vaikutukset koskettavat meitä kaikkia. Kansallisessa ilmansuojeluohjelmassa esitetäänkin lisättäväksi informaatio-ohjausta ilmanlaadun ja turvallisuuden kannalta parhaista rengasvalinnoista.

- Nastarenkaat kuluttavat päällysteitä ja aiheuttavat runsaasti katupölyä. Kitkarenkaiden käytön yleistyminen parantaisi kaupunkien ilmanlaatua erityisesti keväisin, ilmansuojeluohjelman koordinoinnista vastaava erityisasiantuntija Katja Ohtonen ympäristöministeriöstä sanoo.

Toisaalta nastarenkaat täydentävät liukkauden torjuntaa karhentamalla jäisiä tienpintoja. Tutkimusten mukaan nykyistä huomattavasti pienempikin nastarengasosuus talviliikenteessä riittäisi ehkäisemään tehokkaasti tienpintojen kiillottumista.


Talvirengasvalitsin auttaa tekemään vastuullisia rengasvalintoja

Rengasvalistukseen ja rengastyyppiseurantaan keskittyvässä rengasportaalissa renkaatkelinmukaan.fi kannustetaan autoilijoita pohtimaan omia rengasvalintoja kokonaisvaltaisesti. Turvallisuuden ohella vaakakupissa painavat usein taloudellisuus, mukavuus ja käytännöllisyys sekä ympäristöystävällisyys.

- Kehittämämme talvirengasvalitsin auttaa tekemään vastuullisen valinnan nasta- ja kitkarenkaiden välillä kunkin omien painotusten pohjalta, rengasportaalista vastaava viestintäkonsultti Jouko Lahti kertoo.

- Vastaukset tallentuvat anonyymisti tietokantaan, joten samalla saadaan koottua tutkimusaineistoa talvirenkaiden valintaperusteista. Mielenkiintoista nähdä, miten nasta- ja kitkarenkaiden käyttäjien painotukset eroavat toisistaan.