Pixabay
20:10 - 15.10.2021 / viihde / Findance
Nyt vietetään energiansäästöviikkoa: Fiksuilla pienillä teoilla on suuri merkitys

Tämä viikko on omistettu energiansäästölle, kun energiatekoja tehdään oman kampanjanviikon puitteissa jo 25. kerran.

Vantaan Energia Sähköverkot on tänäkin vuonna mukana energiansäästöviikossa muistutellakseen energiatehokkuustoimien merkityksestä. Kampanjaviikon teema tänä vuonna on "meidän teoillamme on merkitystä".

Teema perustuu ajatukseen, että jokainen voi omilla, pienilläkin teoillaan vaikuttaa ilmastonmuutoksen hillintään: voimme valita, miten paljon kulutamme ja mitä ja millaista energiaa käytämme. Jokaisella energiateolla on merkitystä, sillä pienistäkin teoista syntyy yhdessä merkittävä vaikutus.

Sähköenergiankulutuksen hallitsemisen perusperiaate on hyvin yksinkertainen: omaa sähköenergiankulutustaan kannattaa seurata, jotta on tietoinen siitä, millaista oma kulutus on. Kun omasta kulutuksestaan on tietoinen, on helppo tehdä muutoksia haluamaansa suuntaan.

Omaa sähköenergiankulutusta kannattaa vertailla aikaisempiin vastaaviin kuukausiin tai ulkolämpötilan mukaisiin hetkiin ja jos niissä huomaa merkittäviä muutoksia, on syytä pohtia, mistä erot voisivat johtua. Ovatko kulutustottumukset muuttuneet tai ehkä vaikkapa lämmitysjärjestelmää säädetty?

Yksinkertaisin tapa sähköenergiankulutuksen seurantaan on tutustua sähköverkkoyhtiön tai sähkönmyyjän kulutusraportointipalveluun, josta omaa kulutustaan voi seurata tuntitasolla. Vantaan Energia Sähköverkkojen asiakkaat pääsevät tutustumaan kulutustietoihinsa 24/7 palvelevassa Online-palvelussa, josta löytyy helposti muun muassa sähköenergian kulutustiedot ja tiedot sähköverkkosopimuksista.

- Siirretyn energian määrä ei kasva nykyisin samassa tahdissa asiakasmäärän kanssa kuin aikaisemmin. Tämä perustuu pitkälti siihen, että monet asumiseen liittyvät ratkaisut ovat lähtökohtaisesti energiatehokkaita: mm. taloissa on tehokas lämmitysmuoto ja rakenteet ovat energiatehokkaampia. Valaistuksessa led-valot kuluttavat vähemmän energiaa ja valaisevat kirkkaasti ja ovat pitkäikäisiä. Sähkönkäyttäjän fiksuilla kulutusratkaisuilla on toki silti suuri merkitys energiankulutuksessa, toteaa asiakkuuspäällikkö Janne Hartikainen Vantaan Energia Sähköverkoilta.