Rex Features / AOP
06:10 - 05.10.2021 / viihde / Findance
Tänään on Lataa autosi -päivä - Jokainen voi tehdä helpon ympäristöteon lataamalla autonsa akkua

CTEK haluaa kiinnittää huomiota Lataa autosi -päivänä (Charge Your Car Day) 5.10.2021 akun lataamiseen. Auton akun säännöllinen ylläpitolataaminen voi pidentää akun käyttöikää jopa kolminkertaiseksi, mikä edistää pyrkimystä vihreämpään liikkuvuuteen. Lataamalla auton akkua kuluttaja voi vähentää syntyvää jätettä ja säästää samalla aikaa ja rahaa.

Koronapandemia on muuttanut ajotottumuksiamme ja autoja on käytetty selvästi aiempaa vähemmän. Tämä näkyy eri puolilla maailmaa autojen akkuongelmina. Esimerkiksi Saksassa akkuongelmien osuus kaikista ajoneuvojen häiriöistä oli 46,3 % ja Isossa-Britanniassa akkuongelmien osuus kasvoi sulun aikana 76 %. (1, 2)

- Rajoitusten purkamisen myötä olemme alkaneet liikkumaan vanhaan malliin, autojen ollessa aiemmin pitkään pienellä käytöllä. Lisäksi lyhyet matkat, erityisesti kaupunkialueilla, aiheuttavat riskin akkuongelmien syntyyn, koska toistuvat moottorin sammuttamiset ja käynnistykset rasittavat akkua. Silloin se joutuu työskentelemään lujemmin ylläpitääkseen sähköjärjestelmiä, jotka ovat välttämättömiä auton teknisten komponenttien toiminnalle. Akkuongelmat on mahdollista välttää akun säännöllisellä lataamisella, CTEKin myyntipäällikkö Pasi Ahola kertoo.

Lataa autosi -päivänä CTEK haluaa jakaa kuljettajille yksinkertaisia vinkkejä autojen akkujen ylläpitoon. CTEK:n tutkimuksen mukaan noin puolet ajoneuvoissa olevista akuista ovat sellaisia, jotka tarvitsisivat lataamista tai vaihtoa.

- On tärkeää muistaa, että kun akku vioittuu, se voi jopa vahingoittaa tai vaarantaa nykyaikaisen ajoneuvon elektroniikkaa ja aiheuttaa näin mahdollisesti lisäkustannuksia, Ahola huomauttaa.

CTEK:n viisi vinkkiä Lataa autosi -päivän kunniaksi:

Luotettava akkulaturi

Yleisin syy matkan keskeytymiseen on akkuvika. Vaatimukset akulle ovat kovat nykyaikaisissa autoissa, jotka on varustettu kattavalla ajoneuvoelektroniikalla. Laturin käyttö ja ylläpitolataaminen akun suorituskyvyn ja käyttöiän ylläpitämiseksi voi säästää aikaa, kustannuksia ja ympäristöä.

Latausrutiini

Tutkimukset osoittavat, että vähintään kerran kuukaudessa akun lataaminen auttaa pidentämään sen käyttöikää. Se ei vaadi enempää, kuin että kytkee akun laturiin ja antaa sen tehdä työnsä nopeasti, turvallisesti ja tehokkaasti, kun auto on pysäköitynä. Sähköautojen osalta tämä on tietysti normaalia.

Yksinkertainen, säännöllinen ylläpito

On tärkeää ylläpitää akun kuntoa ennaltaehkäisevästi. Kannattaa panostaa laturiin, jota on helppo ja turvallinen käyttää ja jossa on kattava, testattu automatiikka.

Ota sää huomioon

On tärkeää olla tietoinen äärimmäisten sääolosuhteiden vaikutuksista auton akkuun. Akku voi menettää jopa 35 % suorituskyvystään, kun lämpötila laskee alle nollan, ja jopa 50 %, kun lämpötila laskee kunnolla pakkaselle. Myös viime kesän korkeat lämpötilat ovat voineet vahingoittaa akkua haihduttamalla sen nesteet. Kuljettajien tulee kiinnittää huomiota mahdollisiin muutoksiin, kuten miten auto käynnistyy tai kuinka sähköjärjestelmä toimii ylipäänsä. Muutokset näissä voivat kertoa heikentyneestä akusta tai sähköjärjestelmän ongelmista.

Oikeanlainen lataaminen

Käynnistyskaapeleiden käyttö akun tyhjennyttyä ja pitkien matkojen ajaminen tai tyhjäkäynti akun lataamiseen ovat yleisiä, mutta eivät välttämättä hyviä tapoja. Apukäynnistys saattaa aiheuttaa virtapiikkejä vaurioittaen kumman tahansa ajoneuvon elektroniikkaa ja turha ajo kuormittaa luontoa ja rahapussia. Järkevämpää on ennakoida ylläpitolataamalla akku säännöllisesti, mutta jos ongelma on jo käsillä, niin turvallisempi tapa saada auto 15 minuutissa liikkeelle on mukautuva ja turvallinen verkkovirrasta riippumaton nopea latauslaite, kuten CTEK CS FREE.

CTEK kannustaa tämän vuoden Lataa autosi -päivänä auton omistajia ympäri maailman tarttumaan laturiin, joka useilta jo löytyykin, jotta heidän autonsa akut ovat aina ladattuna ja valmiina käyttöön.

- Akun lataaminen ei ole enää edes vaikeaa, sillä markkinoille on juuri tulossa malleja, jossa laturi tunnistaa automaattisesti jopa plus- ja miinusnavan. Tämä poistaa mahdollisuuden laturin kytkentään akun latauspisteisiin väärin. Myöskään väärästä kytkennästä johtuvaa kipinöintiä ei tarvitse pelätä, sillä se on estetty, Ahola sanoo.

artikkelin avainsanat:
autot CTEK liikenne