Pixabay
16:10 - 01.10.2021 / viihde / Findance
Järjestöt, viranomaiset ja vertaistukijat yhdistivät voimansa: Suomi.fi-verkkopalvelussa kolme uudenlaista elämäntilannelähtöistä opasta

Suomi.fin uudenlaisten oppaiden tavoitteena on tarjota kaikki olennainen tieto helposti yhdessä osoitteessa. Oppaiden suunnittelussa on ollut mukana vertaistukea tarjoavia tahoja, järjestöjä ja viranomaisia. Oppaat julkaistiin 29. syyskuuta.

Uusien oppaiden teemoina ovat omaishoito, ero puolisosta sekä päihteiden ongelmakäyttö ja rahapeliongelma.

Suomi.fi-verkkopalvelu on aina pohjautunut elämäntilannelähtöisiin sisältöihin. Uusissa oppaissa käyttäjä voi alussa antaa nimettömänä taustatietoja tilanteestaan tai valita itselleen mielenkiintoisia aiheita. Näiden valintojen perusteella käyttäjälle valikoituu sopivaa sisältöä: ohjeita sekä tietoa tarjolla olevista palveluista ja vertaistuesta.
Perustietoa oman alkoholi-, huume- tai rahapeliongelman ymmärtämiseen

Jos päihteiden käyttö tai pelaaminen tuntuu aiheuttavan hankaluuksia omassa arjessa, omaa tilannetta ei kannata jäädä yksin pohtimaan.

”Suosittelen opasta kaikille pelaajille. Rahapeliongelma on ilmiönä vieras ja siihen liittyy paljon häpeää. Opas auttaa ongelman tunnistamisessa ja ymmärtämään, mitä itselle on tapahtunut”, kertoo oppaan suunnitteluun osallistunut Hanna Karmakka-Asare. Hän toimii peliongelmaisten ja heidän läheistensä tukena Tieto- ja tukipiste Tiltissä. ”Uskon että opas on hyödyllinen myös läheisille ja ammattilaisille.”

Jukka Jokinen Suomen Päihderiippuvaiset ry:stä kiteyttää oppaan suurimmaksi anniksi sen, että päihderiippuvainen saa kootut, selkeät ohjeet, mistä ja miten saa apua. ”Aiemmin on ollut vain irrallisia ohjeita eri sivustoilla. Päihderiippuvainen ei jaksa tai viitsi surffata etsimässä tietoa. Kun tietoa vaihtoehdoista löytyy helposti, saattaa syntyä kipinä hakea apua.” Oppaan suunnittelussa mukana ollut Jokinen toimii tällä hetkellä hallituksen varapuheenjohtajana Suomen Päihderiippuvaiset ry:ssä sekä pitää kokemusasiantuntijan vastaanottoa Sipoon kunnan terveyskeskuksessa.

Jokinen ja Karmakka-Asare pitävät tärkeänä oppaan faktatietoa päihde- ja peliriippuvuudesta. Kumpaankin riippuvuuteen liittyy ennakkoluuloja, häpeää ja syyllisyyttä, jotka saattavat estää hoitoon hakeutumista. Suomi.fin opas auttaa ymmärtämään, että ongelman kanssa ei ole yksin ja siihen voi saada apua.


Omaishoitajan ensiapupaketilla pääsee liikkeelle

Omaishoitajien opas neuvoo arjen käytännön asioissa ja erilaisissa muutostilanteissa. Se on suunnattu sekä henkilöille, jotka vasta pohtivat roolinsa muuttumista omaishoitajaksi että omaishoitajana jo toimineille.

”Kun ihminen pohtii omaishoitajuutta, on tapahtunut niin paljon tunteita herättäviä asioita, että omat ajatukset eivät ole kirkkaita. Siinä tilanteessa opas on ensiapupaketti, jonka avulla pääsee liikkeelle”, kuvailee oppaan suunnitteluun osallistunut Meeri Rinta-Jouppi. Hän on toiminut omaishoitajana sekä valtakunnallisen ja alueellisen Omaishoitajaliiton luottamustehtävissä.

Rinta-Joupin mukaan oppaan keskeisin anti on se, että se antaa kokonaiskuvan ja auttaa jäsentelemään ja palastelemaan omaa tilannetta porras kerrallaan.

”Ryhdynkö omaishoitajaksi? Mitä omaishoitajuus pitää sisällään? Mihin olen oikeutettu? Tietoa vaikkapa tuesta, palveluista tai omaishoitajalle kuuluvista vapaapäivistä ei ole helppo löytää.”

”On erittäin tärkeää, että oppaassa ohjataan omaishoitajaa hakemaan tukea myös omaan jaksamiseen ja vertaistuen piiriin. Jos et hoida itseäsi, et jaksa myöskään hoitaa toista. On hyvä myös tiedostaa, että on mahdollista todeta, että ei jaksa.”

Hän kiittelee myös oppaan ymmärrettävyyden ja selkeyden eteen tehtyä moniammatillista yhteistyötä.


Muistilista hoidettavista asioista sekä eroaville pareille että perheneuvojille

Kolmas syyskuussa julkaistava opas on suunnattu pariskunnille ja perheille, joilla on parisuhdeongelmia. Oppaasta löytyy tietoa perheille ja pareille tarjolla olevasta tuesta ja palveluista. Opas neuvoo eron käytännön asioiden järjestelyissä kuten avioeron vireille laittamisessa, asumis- ja talousasioissa sekä omaisuuden jakoon liittyvissä kysymyksissä. Lapsiperheille on tietoa myös huoltajuus- ja lasten elatusasioissa.

”Oppaassa on onnistuttu monipuolisesti, mutta silti tiivistäen kokoamaan tietoa erilaisiin erotilanteisiin. Hyvää on myös se, että se ohjaa palveluihin – niin meidän järjestöjen kuin kuntien ja muun julkisen sektorin”, kertoo oppaan tekoon osallistunut Ero lapsiperheissä -työn asiantuntija Päivi Hietanen Ensi- ja turvakotien liitosta.”Se on hyvä muistilista eroavien henkilöiden lisäksi heitä neuvoville ammattilaisille.

Uudenlaisia oppaita tulossa lisää

Suomi.fi-verkkopalveluun tuotetaan jatkossa lisää uudenlaisia oppaita kansalaisten ja yritysten tueksi erilaisiin tilanteisiin, kertoo verkkotoimituspäällikkö Lauri Markkanen Digi- ja väestötietovirastosta. Suunnitteilla on oppaat esimerkiksi edunvalvontaan ja yritysten tietovuototilanteisiin liittyen.

"Kehitämme Suomi.fi-verkkopalvelun sisältöjä sekä luomalla kokonaan uusia oppaita että kehittämällä jo olemassa olevaa runsasta sisältötarjontaamme. Tärkein tavoitteemme on tarjota käyttäjälle selkeät ohjeet elämäntilanteisiin, jotka voivat jo muutenkin tuntua kuormittavilta ja hankalilta. Haluamme osaltamme olla vähentämässä tarvetta luukulta toiselle juoksemiseen. On kaikkien etu, että asiakas löytää tarvitsemansa avun ja palvelut mahdollisimman helposti".

"Suuri kiitos yhteistyöstä kaikille viranomaisille, virastoille, järjestöille ja kokemusasiantuntijoille, joiden kanssa olemme saaneet oppaita rakentaa. Laajassa yhteistyössä jatkamme myös tulevien sisältöjen kanssa."

Tutustu oppaisiin

www.suomi.fi/oppaat/ongelmakaytto

www.suomi.fi/oppaat/omaishoito

www.suomi.fi/oppaat/ero

artikkelin avainsanat:
Digi- ja väestötietovirasto Suomi.fi