Lidl
06:10 - 18.09.2021 / viihde / Findance
Lidlin ja Luonnonsuojeluliiton Muovintorjuntajoukot siivoavat koko Suomen

Lidl ja Suomen luonnonsuojeluliitto toimivat yhdessä roskattoman ympäristön puolesta ja jalkauttavat Muovintorjuntajoukkonsa ympäri Suomen maailman siivouspäivänä 18.9. Luonnonsuojeluliiton kanssa yhteistyössä järjestettyjä talkoita on 22 eri paikkakunnalla Helsingistä Ivaloon.

– Muovi on hyvä materiaali moneen, kun sitä käyttää fiksusti. Me Lidlissä vähennämme turhaa muovia pakkauksista ja käytämme paljon kierrätettyä muovia. Luontoon muovi ei missään nimessä kuulu, joten on hienoa työskennellä yhdessä muovittoman ympäristön eteen, kertoo Lidlin vastuullisuusasiantuntija Jenni Hakkarainen.

Kaikki 22 paikkakuntaa ja lisää tietoa tapahtumaan osallistumisesta löytyy osoitteesta lidl.fi/muovintorjuntajoukot. Jos omalle paikkakunnalle ei osu järjestettyjä talkoita, maailman siivouspäivään ja Muovintorjuntajoukkoihin voi osallistua missä tahansa. Kaikille päivään osallistuneille on viikonlopun ajan avoinna kuvakilpailu, johon osallistujilla on mahdollisuus voittaa Lidlin 100 euron arvoinen lahjakortti.


Muoviroska kuormittaa luontoa

Hitaasti hajoavana materiaalina luontoon päätyessään muovi kuormittaa ympäristöä pitkään ja muoviin takertuneet eläimet ja linnut sekä muovipyörteet merissä ovat monelle tuttu näky muun muassa uutiskuvista. Suomen ympäristökeskuksen mukaan Itämeren rantojen roskista voi olla jopa 80 prosenttia muovia, joka kulkeutuu rannalta helposti vesistöihin. Viime aikoina yleisimmän muoviroskan haastajaksi on noussut ajankohtainen kasvomaski, mutta yleisin roska rannoilla ja muualla luonnossa on pitkään ollut tupakantumppi.

– Moni ei miellä tupakantumppia muoviroskaksi, mitä se kuitenkin on. Pieni tumppi maatuu hitaasti ja mikromuoviksi muututtuaan se viimeistään kulkeutuu vesistöihin. Tämä on esimerkki siitä, että pienelläkin roskalla on vaikutus ympäristöön ja haluamme Lidlin kanssa yhteistyössä korostaa, että muovi kuuluu luonnon sijasta kiertoon, toteaa Suomen luonnonsuojeluliiton yritysyhteistyöpäällikkö Sini Tenkanen.


Mitä Lidl tekee muovin vähentämiseksi?

Lidl lopetti kertakäyttömuovituotteiden myynnin vuoden 2020 alusta lähtien. Myynnistä on poistettujen muovituotteiden, kuten kertakäyttöisten muoviaterimien, -lasien ja -pillien myötä vuosittainen muovin ja muovijätteen määrä väheni 36 000 kiloa.

– Tavoitteemme on, että vuoden 2025 loppuun mennessä omien merkkien pakkauksissa käytetään 20 prosenttia vähemmän muovia, käytetystä muovimateriaalista noin 20 prosenttia on kierrätettyä ja kaikki pakkauksemme ovat kierrätettäviä, Hakkarainen summaa.

Nämä toimet ovat osa Lidlin emoyhtiön, Schwarz-konsernin kansainvälistä REset Plastic -muovistrategiaa. Strategian mukaan muovin käyttöön vaikutetaan muovin vähentämisen, pakkausten suunnittelun, kierrättämisen, luonnosta poistamisen sekä tutkimuksen ja kehityksen kautta. Käytännössä strategian toteutuminen näkyy muun muassa Lidlin Pakkaustarinoita-kilpailussa, jossa etsittiin uusia innovatiivisia vaihtoehtoja muovin käytölle sekä Muovintorjuntajoukkoina, jotka siivoavat muovin pois ympäristöstä.