Pixabay
12:10 - 12.09.2021 / viihde / Findance
Hevosen kohtaaminen liikenteessä vaatii autoilijalta huomaavaisuutta - Näin ohitat hevosen turvallisesti

Varsinkin maaseudun maanteillä voi autoilija joskus kohdata turvallisille ratsastus- ja ajoreiteille siirtymässä olevan ratsukon tai ravikärryjä vetävän hevosen. Tiellä riittää turvallisesti tilaa kaikille, kun kohtaamisissa muistetaan rauhallisuus ja riittävät turvaetäisyydet.

- Vaikka maastossa ja maanteillä kulkevat hevoset ovat koulutettuja ja tottuneita liikenteeseen, on hevonen pohjimmiltaan pakoeläin, joka voi käyttäytyä säikähtäessään arvaamattomasti, muistuttaa Fintrafficin liikennekeskuspäällikkö ja hevosharrastaja Marika Saarenpää.

Hevonen voi säikähtää kovia ääniä tai liian läheltä vauhdilla kiitävää ajoneuvoa. Keskikokoinen hevonen on hirven kanssa samaa suuruusluokkaa, joten ohitustilanteet on syytä tehdä harkiten ja ennakoiden.


Autoilijan muistisäännöt:

Auto- ja hevostraileriyhdistelmän suurin sallittu nopeus on 80 km/h. Pidä aina reilu etäisyys hevosia kuljettavaan ajoneuvoon, myös ohitustilanteessa.

Mikäli kohtaat ratsukon tai ravikärryt, hiljennä vauhtia ja ohita rauhallisesti reilulla turvaetäisyydellä. Muista pitää riittävä välimatka myös ohituksen jälkeen. Vältä ohittamista, mikäli tiellä on vastaantulevaa liikennettä. Vaihda pimeällä ohituksen ajaksi lähivalot. Älä kaasuttele, räpsyttele valoja tai soita torvea. Ota lisäksi katsekontakti ratsastajaan tai ohjastajaan. Pysähdy, jos hän nostaa kätensä pystyyn, sillä hevonen voi olla hermostunut tai takaa voi olla tulossa esimerkiksi lisää ratsukoita.

Ratsastajan tai ohjastajan muistisäännöt:

Hevosen kanssa kuljetaan maantien oikeaa reunaa.

Liikenteessä noudatetaan moottoriajoneuvojen kuljettajien kanssa samoja liikennesääntöjä ja -merkkejä. Näistä voi kuitenkin poiketa silloin, kun olosuhteet ovat erityisen vaativat, eikä poikkeamisesta aiheudu haittaa muille tiellä liikkujille.

Hämärässä ja pimeässä on muistettava valkoinen tai vaaleankeltainen valaistus eteenpäin sekä punainen valaistus taaksepäin. Lisäksi ratsukon näkyvyyttä kannattaa parantaa heijastimilla.


Syyskuussa vietetään Suomenhevosen päivää

Vuosittain 6.9. vietetään kansallista Suomenhevosen päivää, jolloin myös Suomen lippujen suositellaan liehuvan salossa oman kansallisrotumme ja suomalaisen hevososaamisen kunniaksi. Suomenhevonen on maamme ainoa alkuperäinen hevosrotu, josta on moneen - aina ravureista työhevosiin ja kilparatsastukseen.

Suomenhevonen on suomalaisuuden tärkeä symboli. Työteliäs, nöyrä, kuuliainen ja sisukas suomenhevonen kuvastaakin mainiosti kotimaamme kansan mielenmaisemaa. Monikäyttöisyyteensä ja hyväluontoisuutensa lisäksi rotu on erityisen hyvin pohjoisiin olosuhteisiin sopiva.

Hevoset osana Suomen historiaa

Sisukkailla suomenhevosilla on tärkeä osa maamme historiaa. Suomenhevosten ensimmäiset käyttötarkoitukset liittyvät maa- ja metsätöihin, mutta toisin kuin monesta muusta rodusta, suomenhevosista ei jalostettu suuria ja raskaita työkoneita, vaan ketteriä ja kestäviä. Tämän ansiosta suomenhevoset pystyvät vetämään raskaitakin kuormia vaikeakulkuisessa maastossa. Kokoonsa nähden kansallisrotumme onkin yksi maailman voimakkaimpia työhevosrotuja.

- Hevoset olivat ennen autoistumista ja koneellistumista maatilojen isäntien ylpeyden aihe. Niiden avulla hoidettiin maataloustyöt, mutta kuljettiin myös kirkkoon, kauppaan ja lääkäriin. Hevoset olivat silloin avainosa arjen toimivuutta, kertoo Saarenpää.

Suomenhevoset ovat olleet tärkeässä roolissa myös sota-aikana, jolloin hevosilla päästiin kulkemaan vaikeidenkin maastojen, kuten soiden ja lumihankien läpi.

- Sota-ajan eri huoltotehtäviä hoidettiin paljolti hevosvoimin, sillä maastoliikkuvuudessa hevonen oli ylivoimainen. Hevoset kuljettivat kalustoa, ampumatarvikkeita, tykkejä, muonaa ja sotajoukkoja rintamalla, summaa Saarenpää.

Koneellistumisen myötä rodun rooli maataloudessa on vähentynyt, ja nykyään suomenhevoset ovat pääasiassa suosittuja harrastus- ja kilpahevosia. Suomenhevoset ovat rauhallisen luonteensa vuoksi myös hyviä terapiahevosia ja sopivia koko perheen harrastustoimintaan.

- Suomenhevosten kanssa harrastetaan ja kilpaillaan monipuolisesti ravi- ja ratsastusurheilussa. Vähemmän tunnettuja kilpalajeja ovat esimerkiksi työhevosmestaruus, matkaratsastus ja ratsastusjousiammunta, jatkaa Saarenpää.

Tiesitkö nämä suomenhevosesta?

- Kyseessä on maamme ainoa alkuperäinen hevosrotu

- Vuonna 1894 perustettiin Suomen ensimmäinen hevosjalostusyhdistys kasvattamaan ja jalostamaan suomalaista hevosta puhdasrotuisena

- Vuonna 2007 suomenhevonen valittiin Suomen viralliseksi kansallishevosroduksi

- Suomenhevosia on nykyään noin 20 000, joka on kolmasosa Suomen koko hevoskannasta

- Uusia suomenhevosia syntyy vuosittain noin tuhat

- Noin 75 % suomenhevosista on ravikäytössä 2000-luvulla

artikkelin avainsanat:
autot eläimet Fintraffic hevonen liikenne