Unsplash
08:10 - 26.08.2021 / viihde / Findance
Yrityslainaa haetaan yrityksen eri rahoitustarpeisiin

Yrityslainaa on mahdollista saada perinteisesti pankista tai vaihtoehtoisesti muilta rahoituslaitoksilta. Yrityslainaan liittyy kuitenkin tiettyjä lainalaisuuksia, jotka kannattaa ottaa huomioon edullisen ja sopivan lainan turvaamiseksi.

Yrityslainan hinta riippuu eri tekijöistä, mutta yleisenä sääntönä voidaan todeta, että vakuudeton yrityslaina on vakuudellista lainaa kalliimpi. Vakuudetonta yrityslainaa voi saada usein verkossa, jolloin yritys täyttää hakemuksen ja josta ilmi käytyjen tietojen perusteella yrityslaina myönnetään.

Yrityslainan tarkoitus on auttaa yritystä sen alkutaipaleella tai kehittämään ja laajentamaan toimintaansa. Se myönnetään yrityksen nimissä ja sen lainalyhennyksistä vastaa niin ikään yritys itse. Jos yrityslainaa vertaa kulutusluottoon, eroaa se esimerkiksi siinä, että kulutusluottoa maksaa takaisin täysi-ikäinen yksityishenkilö, joka on lainan itselleen hankkinut.

Vakuudellinen ja vakuudeton yrityslaina

Erityyppiset rahoituslaitokset tarjoavat yrityslainaa vakuudettomasti, mutta se myönnetään tavallisesti korkeampien korkojen kera. Vakuudettoman yrityslainan hintamalli on melko lailla sama kuin vastaavassa kulutusluotossa ja sen voi hakea samantapaisesti netissä. Sama toimintamalli pätee myös kilpailuttamiseen, sillä sekä vakuudettomia yrityslainoja että kulutusluottoja kannattaa aina vertailla ennen kuin itse lainahakemus päätetään suorittaa.

Vakuudellisia yrityslainoja myöntää puolestaan tyypillisesti pankit ja vakuudet toimivat turvana pankille lainanannossa. Tämä vaikuttaa myönteisesti lainaehtoihin, jotka ovat tyypillisesti paremmat kuin vakuudettomassa yrityslainassa. Pankin myöntämä yrityslaina edellyttää usein tiettyjä ehtoja yritykseltä ja lainan saamiseksi yrityksen pitää olla ainakin luottokelpoinen ja lainaa haettaessa yrityksen tulee olla kykeneväinen tarjoamaan riittävät vakuudet lainan saamiseksi. Vakuudet voivat olla yrittäjän henkilökohtaista omaisuutta tai siihen voi kelvata myös esimerkiksi eläkesäästöt, asunto tai arvopaperiomistukset.

Pankki arvioi huolellisesti yrityksen maksukyvyn ja jos arvioinnin lopputulos näyttää tapauksen olleen liian riskialtis, ei pankki todennäköisesti myönnä yritykselle lainaa. Jos yritys ei selviydy lainan takaisinmaksusta, voi pankki lunastaa annetut vakuudet.

Huomioi yrityslainan kustannukset

Kannattavin ja hyödyllisin yrityslaina riippuu aina yrityksen tilanteesta ja siitä, mistä lainaa voi saada. Pankista saatu vakuudellinen laina on usein edullisempaa kuin rahoituslaitoksien myöntämät luotot, mutta lainan kuluihin vaikuttavat lähes poikkeuksetta laina-aika ja todelliset vuosikorot. Todellisessa vuosikorossa käy ilmi korkokulujen lisäksi esimerkiksi avaus- ja käsittelymaksut ja muut lainan sisältämät palvelukulut. Tarkemmat lainaehdot tulee aina tarkistaa jokaisen tapauksen ja tarjouksen kohdalla.

Vakuudettoman yrityslainan hyviä puolia ovat sen nopeus ja helppous verrattuna pankista saatavaan lainaan. Yksityisellä rahoituslaitoksella on mahdollisuus tarjota yrityslainaa jopa päivässä ja koko lainaprosessin voi suorittaa tavallisesti verkossa.

Yrityslaina kannattaa joka tapauksessa aina kilpailuttaa ennen varsinaista lainapäätöstä. Lainavertailu auttaa nimittäin kartoittamaan parhaat tarjoukset, joiden joukosta on mahdollista löytää yritykselleen sopivin laina. Se ei sido yrittäjää mihinkään, vaan se antaa mahdollisuuden kerätä neutraalia ja puolueetonta tietoa lainavaihtoehdoista, jossa näkyy selkeästi jokaisen tarjouksen ehdot ja yksityiskohdat.