Pixabay
14:10 - 23.08.2021 / viihde / Findance
Luontoystävälliset materiaalit valtaavat alaa myös lemmikinruokapakkauksissa

Lemmikinomistajat pitävät tärkeänä paitsi eläintenruuan, myös niiden pakkausten ekologisuutta. Yhä useammin lemmikinruoka pakataan kierrätettävään muoviin tai paperiin.

Lemmikkieläinten määrä sekä lemmikkituotteiden ja laadukkaan ruuan kysyntä on nyt kaikkien aikojen korkeinta, ja niiden ennustetaan kasvavan edelleen. Myös lemmikinruokapakkausten ekologisuus on korkealla suomalaisten arvoasteikolla, selviää eläintenruokavalmistaja Edgard & Cooperin teettämästä kyselytutkimuksesta.

Yli 67 prosenttia kyselyyn vastanneista on sitä mieltä, että ruuan hinnalla ei ole väliä, kunhan tuotteet ovat terveellisiä ja laadukkaita. Noin 81 prosenttia suomalaisista pitää tärkeänä tai erittäin tärkeänä sitä, että lemmikin ruoka on valmistettu ja pakattu ekologisesti.

– Kuten koiria, kissoja ja niiden omistajia on erilaisia, myös eläintenruokaa on monenlaisissa ja -kokoisissa pakkauksissa. Nykypäivän ”lemmikkivanhemmat” kiinnittävät paljon huomiota eläinten laadukkaaseen ja ekologiseen ravintoon, mutta yhä enenevissä määrin myös pakkausten ympäristöystävällisyyteen ja kierrätettävyyteen, toteaa Edgard & Cooperin Pohjoismaiden markkinointijohtaja Maaike Pieters.


Markkinoilla on laaja kirjo muovi- ja monikerrospakkauksia, alumiinisia säilyketölkkejä, kartonkitetroja ja pahvilaatikoita – kaikilla eroavaisuuksia myös siinä, kuinka helposti ne voidaan kierrättää, kompostoida tai käyttää uudelleen. Pietersin mukaan muovi ja alumiini ovat yhä yleisimpiä lemmikkiruuan pakkausmateriaaleja, mutta niitä korvaamaan kehitetään vauhdilla ympäristöystävällisiä, kierrätettäviä materiaaleja.

Myös Edgard & Cooperin kuivaruokavalikoima on pakattu ekologisesti. Sen nykyiset kissojen ja koirien kuivanappulapakkaukset on valmistettu uusiutuvista, kierrätettävistä materiaaleista. Viime kuukausina Edgard & Cooper on yhdessä pakkausasiantuntijoiden kanssa lanseerannut uuden all-paper -pakkauksen, joka on valmistettu FSC-sertifioidusta paperista ja vesipohjaisista musteista. Vastedes brändin kaikki kuivaruokasäkit voidaan kierrättää paperinkeräyksessä.

Pietersin mukaan uusin pakkaus kuormittaa planeettaa entistä vähemmän, sillä se koostuu sataprosenttisesti paperista eikä sisällä lainkaan muovia.


– Root Innovationin vuonna 2020 tekemän tutkimuksen mukaan uuden paperipakkauksemme ja nykyisten koiranruokapakkaustemme päästöt ovat 50 prosenttia pienemmät kuin alan standardipolymeeripusseilla grammaa kohden. Tähän mennessä niiden ansiosta on jäänyt valmistamatta lähes 7,5 miljoonaa öljypohjaista muovipussia.

Märkäruoka pakataan valtaosin alumiinitölkkeihin, jotka kierrätetään metallinkeräyksessä. Myös Edgard & Cooper käyttää säilykevalikoimassaan kierrätettäviä tölkkejä ja rasioita. Niiden rinnalla on lisääntynyt monipakkausten kysyntä. Ne pakataan FSC-sertifioituun pahviin.

Edgard & Cooper on myös tehnyt elinkaarianalyysin pakkausvalikoimastaan.

– Tähtäämme suljettuun materiaalikiertoon eli pyrimme saamaan kaikki pakkausmateriaalimme takaisin kiertoon ja uudelleenkäyttöön. Kun uusiutuvat materiaalit on hankittu vastuullisesti, niitä voi käyttää uusien säkkien valmistamiseen uudelleen ja uudelleen, toteaa Pieters.

Edgard & Cooperin tavoitteena on vuoteen 2025 mennessä nollata hiilijalanjälkensä sekä käyttää vain täysin kestäviä pakkauksia ja 100 % eettistä hankintaa. Pieters toivoo, että alan standardi mukautuu uuteen normaaliin.

– Nykypäivän yritykset ja kuluttajat eivät voi olla tyytyväisiä kertakäyttöiseen muoviin pakattuun korkeahiiliseen ruokaan. Meidän on siirryttävä kertakäyttökulttuurista kiertotalouteen ja tarkasteltava ruokavaliotamme, jotta voimme vähentää muovijätteitä, pienentää hiilijalanjälkeämme ja hillitä ilmastonmuutosta. Voimme valita, millä lemmikkimme ruokimme.