adrian brockwell / Alamy / AOP
07:10 - 17.08.2021 / viihde / Findance
Turku: Koronavarotoimet ovat käytössä kaikissa Turun kaupungin palveluissa - Altistumispaikkoja ei enää listata

Turussa on todettu edeltävän seitsemän vuorokauden aikana 238 koronavirustartuntaa. Turun ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 266/100 000/14 vrk (16.8.2021). Yleisimmät tartunnanlähteet ovat lähipiiri ja sama talous sekä ravintoloiden ja yökerhojen sisätilat. Myös ulkomailta tulee edelleen tartuntoja, jotka todetaan rajojen terveystarkastuksissa.

– Koronatartuntamäärät ovat olleet Turussa viime viikkoina voimakkaassa kasvussa, mutta nyt kasvu näyttää pysähtyneen. Seuraamme koko ajan tarkasti sairaalahoidon tarpeen kasvua, koska se on keskeinen mittari koronapandemian arvioinnissa, tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi sanoo.

Turun kaupunki suosittelee edelleen kasvomaskin käyttöä kaupungin toimipaikoissa, ja koronavarotoimet ovat käytössä kaikissa kaupungin palveluissa.

Rokotustilanne Turussa

Ensimmäisen rokoteannoksen on Turussa saanut 134 184 turkulaista (68,5 % turkulaisista) ja molemmat rokoteannokset 75 622 (38,7 % turkulaisista) turkulaista.

Yli 80-vuotiailla rokotuskattavuus on 92,7 %, 70–79-vuotiailla 94,5 %, 60–69-vuotiailla 90,2 %, 50–59-vuotiailla 85,8 %, 40–49-vuotiailla 78,3 %, 30–39-vuotiailla 69,9 % ja 20–29-vuotiailla 66,9 %. 12–19-vuotiaista rokotteen on ottanut tähän mennessä 37,2 %.

Koronarokotuksia annetaan useissa toimipisteissä ympäri kaupunkia. Messukeskuksen rokotusvastaanotto on muuttanut Satakunnantielle (Satakunnantie 105). Rokotusvastaanotolle on helppo tulla bussilla.

Tämän lisäksi koronarokotuksia annetaan useilla Pop up -vastaanotoilla ympäri kaupunkia. Pop upeissa annetaan tällä hetkellä 1. koronarokoteannoksia. Kuluneen viikonlopun aikana erilaisissa Pop up –tapahtumissa rokotettiin vajaa 700 lasta ja nuorta.


Jos et halua tulla Pop up –tapahtumaan, voit varata rokotusajan kolmella eri tavalla:

- jättämällä yhteystiedot otanrokotteen.turku.fi-sivulle

- varaamalla ajan sähköisesti eTerveyspalveluiden kautta vahvan tunnistautumisen avulla (turku.fi/eterveyspalvelut)

- soittamalla koronarokotuspuhelimeen (p. 02 266 0159, ma-pe klo 8–14)


12–15-vuotiaiden rokotukset ovat käynnistyneet

Kouluterveydenhuolto tarjoaa kaikille 12–15-vuotiaille turkulaisille koululaisille koronarokotukset lähiviikkojen aikana. Rokotuksia tullaan antamaan kouluilla sekä keskitetyissä toimipisteissä. 7.–9. luokkien oppilaiden rokotukset käynnistyvät kouluilla tänään maanantaina 16. elokuuta. Koulukohtaisista rokotuspäivistä tiedotetaan Wilman kautta.

Rokotusvälin lyhentäminen ja varattujen aikojen siirtäminen

16. elokuuta alkaen uudet 2. koronarokotusajat sovitaan 8–10 viikon päähän.

– Valtakunnallisten suositusten mukaisesti 2. rokoteannokset olisi hyvä olla annettuna valtaosalle väestöstä lokakuussa. Nyt 1. annosten kysynnän vähentyessä Turussa on myös mahdollista ottaa aikaistettu rokotusväli käyttöön, Peltoniemi sanoo.

Aiemmin rokotusajan 12 viikon päähän saaneet voivat aikaistaa omaa rokotusaikaansa kahdeksaan viikkoon 30.8. alkaen (vko 35). Aiemmin annettuja rokotusaikoja ei voi vielä aikaistaa, vaan ajat tulevat varattaviksi eTerveyspalveluihin elokuun loppupuolella. Lisäksi syksyn aikana tullaan järjestämään Pop up –rokotustapahtumia myös 2. rokoteannosta hakeville.

Kasvatus ja opetus toimii tällä hetkellä lähiopetuksessa

Päiväkodit toimivat tällä hetkellä normaalisti ja oppilaitokset ovat aloittaneet toimintansa lähiopetuksessa. Myös työväenopistot aloittavat lähiopetuksessa, joskin valittavana on myös etäkursseja. Toiminta toteutetaan väljästi niin hyvin kuin se on mahdollista ja terveysturvallisuus huomioiden. Maskisuositus on edelleen voimassa kaikilla 4.-luokkalaisilla ja sitä vanhemmilla oppilailla ja opiskelijoilla.

Koronavarotoimet vapaa-ajan palveluissa

Kirjaston palvelut ovat käytettävissä normaalisti, mutta lukupaikkoja on vähennetty ja vierailuista tulee sopia erikseen. Kaupungin museoihin pääsee ilman varausta, museoiden henkilökunta seuraa kävijämäärää ja museoihin pääsyä rajoitetaan tilanteen mukaan.

Nuorisotilat aukeavat 16.8. ja Vimman ohjattuihin toimintoihin ilmoittaudutaan verkkosivujen kautta.

Turun filharmonisen orkesterin elokuun maksuttomiin tapahtumiin ilmoittaudutaan osoitteessa tfo.fi.

Sisä- ja ulkoliikuntapaikat ovat käytössä varausten mukaisesti, mutta vapaita kenttiä voi käyttää ilman varausta. Yli 15-vuotiaiden tulee käyttää kasvomaskia muulloin kuin liikuntasuorituksen aikana. Yli 20-vuotiaiden on huolehdittava turvaetäisyyksistä sisätiloissa. Henkilökunta voi tarvittaessa rajoittaa henkilömääriä, jos turvaetäisyyksiä ei voi säilyttää.

Turun kaupunki luopuu altistumispaikkojen tiedottamisesta

Turun kaupunki on päättänyt luopua tartuntojen altistuspaikkojen tiedottamisesta. Turku on Varsinais-Suomen tapaan leviämisvaiheessa, joten koronavirusta esiintyy laajasti ja näin ollen tartuntariski on iso kaikkialla kaupungissa. Poikkeuksellisen suurista altistustapauksista tiedotetaan edelleen erikseen.

artikkelin avainsanat:
koronavirus terveys Turku