Alamy / AOP
05:10 - 23.08.2021 / viihde / Findance
Syksy ei pysäytä punkkeja - lemmikin suojaus ja punkkisyyni hyvä muistaa, vaikka ilmat viilenevät

Vaikka vuosi kääntyy kohti syksyä, ei se automaattisesti tarkoita, että punkkikausi olisi ohi. Tutkijan mukaan paikoin puutiaiset voivat liikkua vielä marraskuussakin, jos sää on hyvin leuto ja kostea. Yksittäiset punkit saattavat tarrata, jos lämpöä on viisikin astetta. Eläinlääkäreille kyselyitä puremien hoidosta tulee tasaisesti. Nykyisin punkkeja on havaittu myös kaupungeissa, ei vain luonnon helmassa.

Kun kesät venyvät ja talvet lyhenevät ja lämpenevät, suosii kehitys puutiaista eli kansanomaisesti punkkia. Mitä yleisempiä ja aktiivisempia punkit ovat, sitä useammin ihmiset ja lemmikkieläimet niitä kohtaavat. LähiTapiolan LemmikkiHelppi-etäeläinlääkäripalveluun kyselyitä punkkeihin liittyen tulee viikoittain, välillä jopa päivittäin.

- Eläinlääkärin silmin punkkikausi alkaa nykyisin maaliskuussa ja jatkuu aina lokakuun tienoille. Yleisimmin koiranomistajat kysyvät neuvoa punkin irrottamiseen tai ovat huolissaan pureman aiheuttamasta turvotuksesta tai punotuksesta. Jonkin verran punkit aiheuttavat toki harmia myös ulkona liikkuville kissoille, kertoo LemmikkiHelpin eläinlääkäri Eva Kaisti.

Korona-aikana moneen perheeseen on tullut uusi lemmikki. Vakuutusyhtiössä on näkynyt etenkin koirien kasvava suosio. Monessa kodissa valmistaudutaan nyt siis ensimmäiseen syksyyn lemmikin kanssa.

- Päivittäisiä punkkitarkastuksia kannattaa edelleen jatkaa, jos eläin liikkuu ulkona. Vakavampia punkkivälitteisiä sairauksia, kuten borrelioosia tai anaplasmoosia, tulee onneksi harvoin vastaan, mutta on hyvä muistaa, etteivät ne liity itse akuuttiin puremaan ja myöhemmin niitä voi olla vaikea havaita moninaisten oireiden takia. Parasta on siis irrottaa punkki lemmikistä mahdollisimman nopeasti, jos sellaisen huomaa, sanoo Kaisti.

Ennalta punkkivälitteisiä sairauksia voidaan ehkäistä erilaisilla lääkkeillä ja karkotteilla. Kaisti harkitsisi niiden käyttöä tarvittaessa vielä syys-lokakuussa. Eläinlääkärikuluvakuutusta ei ole tarkoitettu korvaamaan ennalta ehkäisevää hoitoa, kuten punkkilääkkeitä, mutta tarvittaessa vakuutus korvaa esimerkiksi puremasta aiheutuneen sairauden hoitoa.


Tutkija: punkille voi riittää viisikin astetta

Puutiaisia tavataan nykyisin ympäri Suomen ja monin paikoin yhä aikaisemmin keväällä ja myöhemmin syksyllä. Pohjois-Suomessa elinvoimainen kanta löytyy esimerkiksi Rovaniemeltä, ja sitä pohjoisemmaksikin punkit saattavat kulkeutua ihmisten ja eläinten mukana, kertoo professori Ilari Sääksjärvi Turun yliopiston biodiversiteettiyksiköstä.

- Lemmikinomistajan on hyvä muistaa, että nykyisin punkkeja tavataan myös kaupunkien viheralueilla, ei vain metsässä ja kunnon pusikossa. Keskikesän helle ja kuivuus saivat monet punkit vetäytymään maahan, mutta syksyn sateiden myötä ne voivat taas aktivoitua. Rutikuivassa maastossa punkki ei viihdy, mutta kostealla säällä se saattaa taas nousta kasvustoon vaanimaan isäntäeläintä, sanoo Sääksjärvi.

Yksittäiset punkit saattavat Sääksjärven mukaan liikkua yllättävänkin viileässä säässä.

- Nyrkkisääntönä voi pitää, että jos lämmintä on viisi astetta tai enemmän, se todennäköisesti riittää joillekin punkkiyksilöille. Suotuisimmilla alueilla, kuten saaristossa, punkkikausi voi näin yltää jopa helmikuusta marraskuuhun, jos talvi on hyvin leuto ja sateinen. Tällöin punkkien aktiivisuus on toki vähäisempää, mutta yksittäisiä kohtaamisia voi tulla vielä myöhään syksylläkin, kertoo Sääksjärvi.

Ilmastonmuutosta pidetään tutkijan mukaan yhtenä syynä punkkien yleistymiseen ja laajempaan levinneisyyteen. Leudot ja vähälumiset talvet suosivat sekä puutiaisia että niiden isäntäeläimiä.

Ampiaiset ärhäköityvät loppukesästä

Eläinlääkäri Eva Kaistin mukaan etävastaanotolla näkee, että eri hyönteiset ja pistäjät kiusaavat lemmikkejä hieman eri aikaan vuodesta. Mäkäräisten ja hyttysten puremista tulee paljon yhteydenottoja tyypillisesti jo alkukesästä, kun taas ampiaisten ja mehiläisten pistovaivat painottuvat loppukesään. Punkkiteema jatkuu nykyisin läpi kesäkauden. Vuodet eivät toki ole veljiä keskenään, koska säätila vaihtelee.

- Näin loppukesästä ampiaisten pistoja on hoidettu paljon. Todennäköisesti tilanne vielä pahenee elokuussa, koska ampiaiset ovat usein vihaisempia ja ärhäkämpiä syksyllä. Lemmikin kanssa kannattaa siis varoa niiden läheisyydessä, sanoo Kaisti.

Lemmikinomistaja voi varata erinäisiä puremia ja hyönteisten pistoja varten lääkekaappiin esimerkiksi antihistamiinia, hydrokortisonivoidetta, desinfiointiainetta ja kyytabletteja. Kyytabletteja saatetaan harkita ensiapuna, jos pisto saa lemmikin hengitystiet turpoamaan, mutta niitä ei tule antaa ilman eläinlääkärin ohjeistusta.


Eläinlääkärin neuvot: näin voit irrottaa punkin lemmikistä

- Tee ulkoilevalle koiralle tai kissalle päivittäin punkkisyyni. Jos huomaat nahkaan tarranneen punkin, pyri irrottamana se mahdollisimman pian, mutta varovasti. Käytä esimerkiksi punkkipihtejä tai -lassoa, jotta saat punkin kokonaisena ja turvallisesti irti.

- Aseta pihdit tai lasso aivan lemmikin ihoa vasten eli nahan ja punkin pään väliin. Voit tehdä pientä kiertävää liikettä. Tällöin punkki usein irrottaa otteensa. Tärkeää olisi saada punkki irti ehjänä, jotta esimerkiksi sen päästä tai kärsästä ei leviä eläimeen bakteereja, kuten borreliaa.

- Sormilla punkin poistaminen usein epäonnistuu. Jos puristat punkin vartaloa, se saattaa oksentaa ja erittää lemmikkiin taudinaiheuttajia. Älä myöskään uita punkkia alkoholissa, öljyssä tai jäädytä sitä, jottei se oksenna.

- Seuraa puremakohtaa punkin irrotuksen jälkeen ja desinfioi aluetta säännöllisesti. Käänny eläinlääkärin puoleen, jos puremakohta ärtyy pahasti eikä tilanne laannu viimeistään viidessä päivässä.

artikkelin avainsanat:
eläimet kissa kissat koira koirat LähiTapiola