Pixabay
18:10 - 28.07.2021 / viihde / Findance
Taksialalla on nyt töitä tarjolla: "Alalle pääsy on kevyt mutta tuettu"

Isoimmissa kaupungeissa sekä pääkaupunkiseudulla tarvitaan lisää työvoimaa taksialalle. Koronan myötä ylikapasiteetti on purkautunut, ja arjen muututtua kohti normaalia ala kärsii jo työvoimapulasta. Esimerkiksi taksiyhtiö Menevä on aloittanut uusien kuskien rekrytoimisen.

Taksilain uudistuttua 2018 alalle tuli paljon uusia autoilijoita, ja kaupungeissa oli kysyntään nähden runsaasti tarjontaa. Osa uusista tulokkaista poistui kuitenkin nopeasti alalta, ja viimeistään koronan myötä moni vaihtoi ammattia. Pitkän linjan taksikuskeja puolestaan päätyi eläkepolulle korona-vaikeuksien saattelema. Koronan iskiessä alan keski-ikä olikin reilut 60-vuotta.

”Ennen 2018 taksilakiuudistusta pääkaupunkiseudulla oli 6 000 kuskia. Pian uudistuksen jälkeen jopa 8 000 ihmistä yritti työllistyä alalla. Tolpilla oli jonoksi saakka autoja, eikä töitä riittänyt kaikille. Alalta on poistunut iso joukko – tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla on 3–4 000 kuljettajaa. Toimialalla on menossa myös sukupolvenvaihdos, joka vaikuttaa työvoiman määrään. Tarvitaan uusia kuskeja”, kertoo Tuomo Halminen, taksiyhtiö Menevän toimitusjohtaja.


Vastuullinen työnantaja ei rekrytoi liikaa

Taksialan kokonaismyynti on edelleen pienempi kuin ennen koronaa. Nordean ja Macrobondin korttimaksuanalyysissa (Koronamittari) todetaan, että julkinen liikenne ja taksi-ala toipuvat muita palvelualoja hitaammin: kahden vuoden takaiseen tilanteeseen taksiala on noin 20 prosenttia pakkasella. Alalle jääneet ovat kuitenkin työllistyneet hiljalleen.

”Menevässä korona-aika on ollut poikkeuksellinen siinä suhteessa, että olemme lisänneet markkinaosuuttamme, ja kuskimme ovat työllistyneet hyvin. Taustalla vaikuttaa vastuullinen rekrytointi: palkkaamme vain sen verran ihmisiä töihin kuin on kysyntää. Nyt on tarve saada uusia kuskeja, jotta pysymme kasvun mukana.”

Taksialaa on ruodittu lakiuudistuksen sekä ylikapasiteetin näkökulmasta runsaasti julkisessa keskustelussa viime vuosina. Halminen näkee tässä rekrytointinäkökulmasta haasteen: ”Alaa ei pidetä kovin houkutteleva, kun otsikoissa näkyvät lähinnä negatiiviset asiat. Vastuulliset toimijat kuitenkin palkkaavat vain sen verran, että ammatti työllistää riittävästi ja sillä saa leivän pöytään. Hyviäkin työnantajia siis on.”


Nopeasti töihin

Taksialalla pääsee nopeasti ammattiin käsiksi. Opiskelua vaaditaan muutamien päivien verran. Käytännössä ajotaito ja palveluasenne ovat tärkeimmät taidot.

”Nykyään koulutuksesta vastaavat työnantajat, ja kuljettajan on suoritettava Traficomin taksinkuljettajan koe. Menevässä meillä on näyttökoe, jossa tarkastetaan auton käsittelytaidot ja tekniikan hallinta sekä se, että palveluasenne on kohdallaan. Alussa myös kokeneempi kuljettaja on mukana. Alalle pääsy on siis kevyt mutta tuettu”, Halminen valottaa.

Ala sopii hyvin myös esimerkiksi opiskelijoille tai kausityöläisille. Lisää alalle pääsystä voi lukea https://meneva.fi/fi/taksinkuljettajaksi.

artikkelin avainsanat:
autot liikenne Menevä Menevä Oy taksi