Pixabay
08:10 - 17.07.2021 / viihde / Findance
Pirkanmaa: Sinilevää on nyt normaalia enemmän - helteiden jatkuminen näkyy levien määrässä
Hetkinen vielä... Meillä olis sulle juhannuksen paras Spotify-soittolista, tallenna jo nyt täältä

Sinilevää on nyt Järviwikin leväbarometrin mukaan ajankohdan keskiarvoon nähden normaalia enemmän. Viikolla 28 sinilevää havaittiin Pirkanmaalla 11:llä valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikalla.

Runsaasti sinilevää havaittiin Nokialla Pyhäjärven Lehtiniemessä. Hieman sinilevää havaittiin Kangasalan Kirkkojärvessä ja Vesijärvessä, Nokialla Pyhäjärven Halkoniemessä, Maatialanlahdella ja Kuloveden Naarlahdella, Sastamalassa Rautavesi-Liekovedessä ja Houhajärvessä, Lempäälässä Pyhäjärven Lempoisten uimalassa ja Mäyriänrannassa sekä Tampereella Näsijärven Rauhaniemen uimarannassa.

Kansalaishavaintoja sinilevästä kirjattiin Toisvedeltä, Vaskivesi-Visuvedeltä, Rutajärvestä, Mäyhäjärvestä, Vanajavedestä sekä Kihniön Nerkoojärvestä.

Tampereen uimarannoilla sinilevää on havaittu usealla järvellä.


TARKKA-palvelu

TARKKA on Suomen ympäristökeskuksen julkinen palvelu, jossa voi selata ja tarkastella SYKEn avoimia satelliittiaineistoja. Satelliittihavainnot ovat yksi viime vuosina kehittyneistä automaattisista seurantamenetelmistä, joilla kerätään ajankohtaista tietoa Suomen ja lähialueiden ympäristöstä. Satelliittihavaintoja hyödynnetään muun muassa maanpeitteen muutosten ja lumen sulamisen seuraamiseen sekä meri- ja järvialueilla vesien tilan arviointiin. Ympäristönseurannassa kiinnostavat usein ajankohtaiset ja huomiota herättävät asiat, kuten sinileväaikaan veden pinnassa kelluvan levän määrä.

Palvelun karttakäyttöliittymä esittää sekä tarkan erotuskyvyn (10 m – 60 m) että keskierotuskyvyn (300 m – 1 km) satelliittiaineistoja. Palvelu löytyy osoitteesta syke.fi/tarkka.


TARKKA-palvelun keskeisimmät aineistot ovat päivittäiset tosivärikuvat ja vedenlaatuaineistot. Tosivärikuva-aineisto kattaa eri satelliitti-instrumenteilla tuotetut havainnot vuodesta 2003 alkaen. Vedenlaatutuotteita (mm. pintalämpötila, sameus ja pintalevä) on saatavilla eri alueilta edustavilta päiviltä vuodesta 2003 alkaen. Lisäksi TARKKA-palvelussa on aineistoja mm. lumen, järvijäiden ja maanpeitteen seurantaan.

TARKKA-galleriassa on tarkan maastoerotuskyvyn satelliittihavaintoja kohdealueilta. Pirkanmaalta mukana on 11 aluetta.