Anne Yrjänä
05:10 - 12.07.2021 / viihde / Findance
STUL muistuttaa: "Kaikki sähkötyöt tulee teettää sähköalan ammattilaisella"
Hetkinen vielä... Meillä olis sulle vapun paras Spotify-soittolista, tallenna täältä

Remontti- ja rakennuskohteessa tulee usein eteen yksittäisiä sähkötöitä, joihin tarttuminen maallikkona voi johtaa hengenvaaraan. Maallikko on jokainen, jolla ei ole sähköalan ammattilaisen pätevyyttä. Ja ammattilaisellakin pitää olla lain edellyttämä sähköurakointioikeus.

- Kaikki sähkötyöt tulee teettää sähköalan ammattilaisella, jolla on sähköturvallisuuslain edellyttämä pätevyys, muistuttaa sähköalan yhteisen Löydä sähkömies -palvelun tekninen asiantuntija Jenna Kauppila Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:stä.

- Kyvykkääksi tiedetty rakennusmies tai edes paikkakunnan paras kirvesmies eivät hekään näin ollen ole oikeita henkilöitä tekemään sähköasennuksia.

Suomalaisista 15–34-vuotiaista 17 prosenttia uskoo, että myös rakennusmiehet saavat tehdä sähköasennuksia. Viidennes heistä luulee samaa LVI-ammattilaisista, kertoo Löydä sähkömies -palvelun tutkimus.

Jos kyseessä on sähköistyksen korjaus tai tason kohotus, liikkeelle voi lähteä kuluttajia varten luodulla sähköistyksen kuntokartoituksella. Sähköalan ammattilaisen tekemällä tunnin tai pari kestävällä tarkastuksella ja mittauksilla selviää, löytyykö kodista hengen tai omaisuuden vaaraa aiheuttavia sähkövikoja. Tämän jälkeen on helppo pyytää lähialueen sähköurakoitsijoilta yhteneväiset tarjoukset varsinaisen asennustyön teettämisestä.


Vain nämä voi tehdä itse - jos osaa

Maallikot saavat itse tehdä vain joitakin toimenpiteitä kuten sulakkeiden vaihdon sekä valaisimen lampun, sytyttimen ja sokeripalan vaihdon. Myös yksivaiheisen liitäntä- tai jatkojohdon voi korjata pistotulpan vaihtamalla. Nämäkin vain siinä tapauksessa, että varmasti osaa tehdä ne oikein ja turvallisesti.

Muissa töissä paikalle tulee kutsua sähköasentaja, joka voi esimerkiksi lisätä pistorasioiden määrää ja korjata rikkoontuneet valokytkimet. Sähkötarvikkeet kannattaa valita yhdessä sähköasentajan kanssa. Näin voi olla varma, että ne on testattu sopiviksi suomalaisiin olosuhteisiin. Lisäksi monet tavarantoimittajat antavat sähkötarvikkeille STUL-takuun.

Oikeudet omaavalta sähköurakoitsijalta saa myös verotuksessa kotitalousvähennykseen oikeuttavan kuitin.

Sähköurakoitsijoiden yhteystiedot saa helpoiten sähköistysalan yhteisestä Löydä sähkömies -verkkopalvelusta www.löydäsähkömies.fi.