Rex Features / AOP
08:10 - 11.07.2021 / viihde / Findance
Tuulilasin puhdistaminen ennen kesälomamatkaa on tärkeä liikenneturvallisuusteko

Likainen, kulunut tai rikkinäinen tuulilasi vaikeuttaa havainnointia autosta erityisesti auringon paistaessa. Tuulilasin puhdistaminen ja tarvittaessa vaihtaminen uuteen tekee ajamisesta mukavampaa ja turvallisempaa.

Kesälomakaudella erityisesti pitkällä ajomatkalla on syytä huolehtia, että kuljettaja pysyy virkeänä. Vireystilaa heikentää huomattavasti, jos kuljettaja joutuu ponnistelemaan ja siristelemään silmiään nähdäkseen autosta ulos.

Tuulilasiin kertyy erityisesti kesällä pölyä ja likaa, joka pinttyy harmaaksi kalvoksi. Kalvo häiritsee havainnointia varsinkin vasta-auringossa. Tästä on haittaa maantieliikenteen lisäksi taajamissa.

Esimerkiksi suojatielle astuvaa jalankulkijaa on vaikeaa nähdä likaisen tuulilasin läpi auringon paistaessa silmiin. Myös hyönteiset likaavat tuulilasia ja häiritsevät autoilijan näkyvyyttä.


Ennen matkalle lähtöä on syytä varustautua aurinkolaseilla ja käyttää pari minuuttia aikaa tuulilasin sisä- ja ulkopinnan ja pyyhkijänsulkien huolelliseen puhdistamiseen lasinpuhdistusaineella. Lasin pitäminen puhtaana lisää myös sen käyttöikää.

Lasin naarmuuntumista voi ehkäistä vaihtamalla pyyhkijänsulat säännöllisesti uusiin ja käyttämällä riittävästi pesunestettä tuulilasia pyyhittäessä. Kiveniskemiltä ja halkeamilta on vaikea sataprosenttisesti välttyä, mutta riittävät turvavälit pienentävät niiden todennäköisyyttä.


Kirkkaasti turvallisin -kampanjan tuulilasitarkastuksia tarjotaan syyskuussa

Autoalan Keskusliitto, Saint-Gobain Autover, Autoliitto, Onnettomuustietoinstituutti ja Liikenne- ja viestintävirasto Traficom ovat järjestäneet autoilijoiden valistukseen keskittyneen Kirkkaasti turvallisin -kampanjan jo useana vuonna. Kampanjan aikana autoalan insinööriopiskelijat ovat tarkastaneet veloituksetta autoilijoiden tuulilaseja valituilla ABC-asemilla. Tänä vuonna tarkastuksia tehdään syksyllä 10.-12.9.2021 Lohjalla, Hämeenlinnassa, Lappeenrannassa, Oulussa, Seinäjoella ja Raisiossa.

artikkelin avainsanat:
Autoalan Tiedotuskeskus autot kesä liikenne