DNA:n Digitaaliset elämäntavat -tutkimuksesta selviää, että jopa 41 prosenttia tutkimukseen vastanneista koki koronavuonna netin reistailun kasvaneen. Osuus on huomattava, sillä edellisenä vuonna kyseinen luku oli vain noin joka viides (21 %). Nyt DNA:n laajakaistajohtaja kertoo, mistä netin hidastelu johtuu ja mitä kannattaa ottaa huomioon, mikäli etätöitä haluaa tehdä kesämökiltä käsin.
Tutkimuksessa selvitettiin muun muassa suomalaisten korona-ajan verkon käyttöä ja siitä selvisi, että jopa 41 prosentilla vastaajista kotiverkko oli toiminut heikosti koronavuoden aikana. Osuus on suuri, sillä edellisenä vuonna vastaava osuus oli vain noin viidennes (21 %).
DNA:n laajakaistaliiketoiminnan johtajan Katri Perälän mukaan netin reistailun osuuden nopeassa kasvussa on kyse korona-ajan etätöistä ja -opiskelusta, jotka ovat lisänneet datankäyttöä koronavuonna. Tutkimuksen mukaan esimerkiksi 43 % vastaajista arvioi tehneensä koronapandemian aikana enemmän etätöitä kuin aikaisemmin. Toisaalta nettiä käytetään hänen mukaansa jatkuvasti enemmän myös vapaa-ajalla.
”Monet suomalaiset ovat viimeistään koronavuonna havahtuneet siihen, ettei kotiverkkoa ole päivitetty omiin tarpeisiin sopivaksi. Kun videokuva tökkii tai sivustot avautuvat hitaasti, on se merkki siitä, että esimerkiksi liittymä tai WiFi-modeemi tarvitsevat päivitystä. Onneksi nämä asiat ovat helposti ratkaistavissa”, Perälä toteaa.
Netti kuntoon myös kesämökille
Perälä arvioi, että monet jatkavat etätyöskentelyä myös tulevaisuudessa ja kesäaikana yhä useammin myös mökeiltä käsin. Niin kotona kuin mökillä pätevät samanlaiset netin toimintaan liittyvät lainalaisuudet.
”Netin saa nopeammaksi ja toimintavarmemmaksi, kun muistaa sitä päivittäessään kolme asiaa: riittävä liittymänopeus ja laadukas modeemi sekä riittävä kotiverkon kattavuus erityisesti, kun huoneita tai kerroksia on useita. Jos nämä tekijät ovat kunnossa, netin tulisi toimia moitteettomasti, mutta jo yhdenkin tekijän reistailu voi heikentää nettikokemusta merkittävästi”, hän kertoo.
Toimivan netin kulmakivet:
1) Omiin käyttötarpeisiin riittävä liittymänopeus
2) Laadukkaat päätelaitteet
3) Kattava kotiverkko
”Antaisin lisäksi vinkin erityisesti mökin nettiä päivittävälle: mökkioloissa ollaan useimmiten mobiiliteknologian varassa ja toisinaan haasteeksi muodostuu mökin sijainti suhteessa tukiasemaan. Tällöin yhteyttä voidaan parantaa ulkomokkulalla, jonka avulla pystytään luomaan mahdollisimman häiriötön ja suora yhteys tukiasemaan. Ulkomokkulan voi asentaa helposti myös korkealle, jolloin puusto tai muut rakennukset eivät pääse häiritsemään nettiyhteyttä”, Perälä vinkkaa.
Hyvän nettikokemuksen saamiseksi on hyvä miettiä, mihin nettiä käytetään sekä paljonko yhtäaikaisia käyttäjiä on, jotta varmistetaan riittävä liittymänopeus.
On tärkeää myös huolehtia, että päätelaite on päivitetty ja suorituskyvyltään tarpeeksi kyvykäs. Samoin kuin älypuhelinten, myös modeemien teknologia kehittyy koko ajan. Panostamalla laadukkaaseen päätelaitteeseen varmistaa samalla sen tietoturvallisuuden, kyvykkyyden nopeampaan ja ruuhkattomampaan nettiyhteyteen sekä mahdollisuuden käyttää eri taajuuksia”, Perälä kertoo.
Mikäli netti halutaan mökin lisäksi ulottaa terassille, läheiseen kesäkeittiöön tai vierasmajaan, se onnistuu helpoiten Mesh WiFi -laajentimilla. Mesh-laajentimet mahdollistavat nopean ja toimintavarman WiFi-verkon laajemmallekin alueelle.
”Mökille saataviin nettiratkaisuihin voi tutustua verkossa, mutta olosuhteet ja tarpeet mökillä vaihtelevat usein, joten parhaan ratkaisun varmistamiseksi kannattaa rohkeasti kääntyä operaattorin puoleen. Asiakaspalvelu auttaa myös ulkomokkuloiden suuntaamisessa lähimpään tukiasemaan parhaan yhteyden varmistamiseksi”, Perälä ohjeistaa.
DNA:n digitaaliset elämäntavat -kyselytutkimus
DNA on toteuttanut Digitaaliset elämäntavat -kyselytutkimuksen vuodesta 2017 lähtien. Tarkoituksena on ollut tarkastella, miten suomalaiset käyttävät erilaisia digitaalisia palveluja ja miten digitaalisten palvelujen käyttö on muuttunut vuosien aikana. Tänä vuonna kyselytutkimukseen osallistui 1007 henkilöä.