Ismo Pekkarinen / AOP
10:10 - 25.06.2021 / viihde / Findance
Ilmatieteen laitos: Juhannus on melko lämmin, mutta myös epävakainen

Perjantaina juhannusaattona maan etelä- ja keskiosaan leviää Baltiasta vähäisen matalapaineen myötä annos lämmintä ja hyvin kosteaa ilmaa. Matalapaineen reittiin ja aikatauluun liittyy vielä epävarmuutta, mutta runsaitakin sade- ja ukkoskuuroja voi esiintyä jo päivällä etelässä. Pohjoisempana aattoa vietetään pääosin poutaisessa ja osin aurinkoisessa säässä, tosin Keski- ja Pohjois-Lappiin leviää lännestä runsaampaa pilvisyyttä ja ajoittaisia vesisateita. Päivän ylin lämpötila on 22…28 astetta, Keski- ja Pohjois-Lapissa 12…20 astetta.

Illalla ja juhannusyönä matalapaineeseen liittyviä sateita voi tulla jo melko yleisesti maan etelä- ja keskiosassa. Juhannusyönä lämpötila on idässä 16…20 astetta, lännessä noin 15 asteessa ja Lapissa 10 asteen molemmin puolin.

Lauantaina juhannuspäivänä vähäinen matalapaine pysyttelee todennäköisesti maan etelä- ja keskiosissa. Sade- tai ukkoskuuroja esiintyy yleisemmin etelä- ja itäosassa maata ja ne voivat yhä olla rankkoja. Pohjanmaalla ja maan pohjoisosassa juhannuspäivä on enimmäkseen poutainen ja paikoin aurinkoinen. Vaikka ilmamassa on varsinkin idässä lämmintä, niin runsaasta pilvisyydestä johtuen päivälämpötilat ovat pääosin 20 ja 25 asteen välillä, Lapissa 16…21 astetta.

Sunnuntaina matalapaine siirtyy hitaasti itään, joten sade- ja ukkoskuurot painottuvat maan itäosaan. Lappiin leviää lännestä puolestaan hajanainen sadealue. Näiden epävakaisten vyöhykkeiden väliin, maan länsiosiin, jää kuivempi ja aurinkoisempi alue. Päivän ylimmät lämpötilat ovat 20…25 astetta, Lapissa 15 asteen molemmin puolin. Viikonlopun matalapaineen reittiin ja siihen liittyviin sade- ja ukkoskuuroihin liittyy yhä normaalia enemmän epävarmuutta, joten ennusteiden kehittymistä on syytä seurata.

”Paikallisista sade- ja ukkoskuuroista huolimatta metsäpalovaroituksia on todennäköisesti juhannuksena voimassa paikoin maan etelä- ja keskiosassa. Metsäpalovaroituksen ollessa voimassa on kokkojen polttaminen aina kiellettyä”, ylimeteorologi Henri Nyman muistuttaa.


Keskimäärin joka neljäs juhannus on helteinen

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan päivän ylin lämpötila on juhannuksena tyypillisesti suuressa osassa maata 20 asteen tietämillä, Pohjois-Lapissa lähempänä 15 astetta. Yön alin lämpötila on tavallisesti noin 10 astetta, Pohjois-Lapissa lähellä viittä astetta. Keskimäärin joka toinen tai joka kolmas juhannus on poutainen ja myös aurinkoinen.

Tilastojen mukaan helteitä osuu joko juhannusaattoon tai juhannuspäivään keskimäärin kerran neljässä, rannikolla kerran viidessä ja Lapissa kerran 10 vuodessa. Molempina päivinä esiintyvä helle on historiassa harvinainen. Edellisen kerran hellettä on ollut molempina päivinä kuitenkin viime vuonna. Yli 30 asteen lämpötiloja on osunut juhannukseen vain harvoin. Yksi mittaushistorian lämpimimmistä juhannuksista koettiin vuonna 1999, jolloin lämpötila nousi sekä juhannusaattona että juhannuspäivänä yli 30 asteeseen. Helteinen juhannus päättyi rajuihin ukkosiin. Yli 30 asteen lämpötiloja on mitattu juhannuksena myös vuosina 1973 ja 1935.


Viime vuoden juhannusaatto oli etelässä sekä lännessä helteinen ja koko maassa enimmäkseen poutainen. Aaton korkein lämpötila, 28,7 astetta, mitattiin Salon Kärkässä. Lapissa lämpötilat olivat enimmäkseen 12 ja 18 asteen välillä. Juhannuspäivänä helteet jatkuivat lännessä ja Kokemäen Tulkkilassa mitattiin korkein lämpötila, 28,3 astetta, muualla lämpötilat olivat 20 asteen tienoilla.

artikkelin avainsanat:
Ilmatieteen laitos juhannus kesä sää