Alamy / AOP
10:25 - 21.06.2021 / viihde / Findance
Helteet voivat olla terveysriski kenelle tahansa - Näin tunnistat lämpöhalvauksen oireet

Voimakkaat helteet saapuvat nyt Suomeen. Helteisiin kannattaa varautua riittävästi ja hyvissä ajoin. Kuumissa lämpötiloissa on syytä välttää fyysistä rasitusta ja huolehtia viilennyksestä ja riittävästä nesteytyksestä.

Helteet voivat olla terveysriski kenelle tahansa, jos niiden vaikutuksilta ei suojauduta riittävästi. Kuuman lämpötilan aiheuttamia haittavaikutuksia, kuten lämpösairauksia, voi ehkäistä ennalta itsekin.

“Kovien helteiden aikana on syytä huolehtia nestetasapainosta säännöllisesti pitkin päivää. Janojuomaksi kannattaa valita alkoholiton vaihtoehto. Myös riittävästä syömisestä on hyvä pitää huoli, jotta kehon suolatasapaino säilyy normaalina”, kertoo HUSin Sisätaudit ja kuntoutus -tulosyksikön toimialajohtaja ja johtava ylilääkäri Jukka Louhija.

Helteellä kannattaa pysyä viileissä sisätiloissa ja välttää ylimääräistä fyysistä rasitusta.

Myös lähimmäisestä huolehtiminen on tärkeää kuumalla säällä. Ikääntyneet ovat erityisen alttiita helteen haittavaikutuksille. Kuumuudesta kärsivän ikäihmisen tila voi laskea nopeasti ja sairaalakuntoon voi päätyä jopa vuorokaudessa.

“Säännöllisestä vedenjuonnista ja viileästä ympäristöstä on syytä pitää huolta. Omaisten olisi hyvä soittaa ainakin kerran päivässä ja tarkistaa, että iäkkäällä läheisellä on kaikki hyvin”, kertoo Louhija.


Näin tunnistat lämpöhalvauksen oireet

Kuuma lämpötila voi aiheuttaa eriasteisia lämpösairauksia ja johtaa lämpöuupumiseen ja jopa lämpöhalvaukseen. Lämpöhalvausta on epäiltävä aina, kun fyysiseen rasitukseen liittyy kuuma iho, tajunnan tason häiriöitä, matala verenpaine, hyperventilaatio, pahoinvointi tai ripuli.

Hikoilu voi olla runsasta, mutta varsinkin nestevajauksen myötä se saattaa salakavalasti lakata. Fyysisen rasituksen yhteydessä lämpöhalvaus voi kehittyä nopeasti ilman ennakko-oireita.


Jos sinulla on lämpösairauksien oireita:

- Huolehdi kehon viilentämisestä ja nestehukan korjaamisesta.

- Hakeudu välittömästi varjoon ja riisu ylimääräiset vaatteet.

- Viilennä kehoa kylmäpakkauksilla tai valelemalla tai pirskottelemalla kylmää vettä iholle ja pään alueelle.

- Tuulettimista ja ilman viuhtomisesta voi olla apua.

Jos epäilet päivystyksellisen hoidon tarvetta, soita Päivystysapuun numeroon 116117.

Jos sinulla ilmenee lämpöhalvauksen oireita, soita yleiseen hätänumeroon 112.

artikkelin avainsanat:
helle HUS kesä sää terveys